Date met de dood – Charlaine Harris

Gepubliceerd op

true blood

Sookie Stackhouse is een serveerster met een speciale gave – ze kan gedachten lezen – wat soms heel vermoeiend is en soms heel erg van pas komt. Alleen bij Bill Compton, de nieuwkomer in het dorp op wie ze halsoverkop verliefd wordt, wil het niet lukken, terwijl ze juist over hém meer te weten zou willen komen. Ook al omdat hij er een griezelig stel vrienden op na houdt. Als een van Sookies collega’s wordt vermoord, kijkt iedereen dezelfde kant op. Naar Bill. Er wordt zelfs gefluisterd dat Sookie wel eens zijn volgende slachtoffer zou kunnen worden. Want alle betrokkenen is één ding duidelijk: Bill Compton is een man met duistere geheimen.
Vampiers zijn en blijven een moeilijk onderwerp. Door de één worden ze geaccepteerd, door de ander niet. Natuurlijk ligt het er ook aan hoe zo’n eeuwenoude vampier zich opstelt tegenover de mensen in zijn woonplaats. Sommige vampiers assimileren, oftewel, proberen te leven onder de mensen. Dan zijn er ook nog de vampiers die mensen alleen als voedsel gebruiken of als speeltje. Bill Compton is een vampier die graag wilt assimileren, hij gaat terug in zijn ouderlijk huis wonen en probeert daar een enigszins fatsoenlijk ‘leven’ op te bouwen. Zo komt hij terecht op Sookies werk.

Sookie is serveerster in café Merlotte, in het plaatsje Bon Temps. Ze kan gedachten horen van mensen om zich heen en wordt hierdoor altijd als vreemd beschouwd. Ook als dit niet geuit wordt, kan ze dit natuurlijk altijd horen. Sookie heeft hierdoor niet altijd even leuke dagen en wordt vaak indirect uitgescholden of niet geaccepteerd. Tot Bill Compton ineens in het café zit, hij is de eerste persoon bij wie ze niet de gedachten kan horen. Wat een rust! Ze voelt zich meteen bij hem op haar gemak en wat het nog spannender maakt, hij is nog een vampier ook!
Na het werk treffen ze elkaar weer en de interesse in elkaar te groeien. Tot ineens een collega van Sookie vermoord wordt aangetroffen. De vrouw wordt gevonden met vampierbeten en bijna iedereen kijkt hier de nieuwe vampier in Bon Temps voor aan. Wanneer er aanwijzingen komen dat Sookie ook niet meer veilig is, staan steeds minder mensen achter de band die ze met Bill heeft opgebouwd.
Naast de problemen die ze met de mensen hebben, blijken de vampiers er geheel eigen regels op na te houden. Er is een speciale rangorde, die bepaalt of een mens gebeten mag worden door een bepaalde vampier of niet. En als Sookie zelf ook nog gaat twijfelen aan de omgang met deze vreemde dode mensen, wordt alles nog veel gecompliceerder.
‘Date met de dood’ is het eerste deel van de ‘True Blood’ serie van Charlaine Harris. Het boek kan gezien worden als Young Adult, maar zeker ook als thriller, wat samen als mooi geheel een spannend opgebouwd boek, met fantasie en werkelijkheid brengt. Ik kon het boek niet meer wegleggen en kan niets anders dan zeggen dat ik verkocht ben!
Uitgever: Luitingh Fantasy
Prijs: €7,50
ISBN: 978 90 245 3357

Geschreven door

Contact Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.