De melkwegschool – John Martin & Scott Seegert

Gepubliceerd op

9789000355372_download

Hoi, ik ben Kelvin Klosmo en ik ben nieuw in dit gedeelte van de Melkweg. Dit is mijn nieuwe school en dit zijn de eerste dingen die ik daar heb geleerd:
-Voedselgevechten in de ruimte zijn lachen (en heel, heel ranzig).
-Buitenaardse wezens kunnen óók pestkoppen zijn.
-O ja, en een gestoorde professor wil de macht over het hele universum grijpen en we gaan er allemaal aan.

Gezien zijn ouders belangrijke professoren zijn, verhuist het gezin vaak. Kelvin komt aan bij zijn vierde school in vijf jaar. Zijn vaders specialiteit is Robotica; hij ontwerpt robots die het universum beschermen. Zijn moeder is een neurowetenschapper die probeert om hersens in robots te transporteren. Ze werken samen aan een topgeheim project dat moet voorkomen dat het heelal wordt verwoest door een superenergiebubbel.
Gezien zijn ouders superslim zijn, heeft directeur Ort hoge verwachtingen van Kelvin. Ook zijn klasgenoten behandelen hem als een genie, en hij speelt hier graag op in. Alles is beter dan dat hij moet bekennen dat hij absoluut niet slim is. De school is allesbehalve saai; op zijn eerste dag raakt hij bevriend met de aliën Sjors en komt hij in de kantine midden in een voedselgevecht terecht.

Wanneer professor Erik Falenheimer achter het geheim van de superenergiebubbel komt projecteert hij zijn hersens in de robot. Wat hij echter niet had kunnen voorzien, is dat Kelvin’s zusje Bula haar knuffel in de robot had laten liggen, waardoor deze slechterik dus in een super schattige knuffel wordt getransporteerd. Zodra Bula weer herenigd wordt met haar knuffel, heeft ze geen idee dat ze zojuist een slechterik in haar slaapkamer heeft toegelaten.

De volgende dag is het bijna onmogelijk voor Kelvin om te verbergen dat hij allesbehalve slim is. Gelukkig wordt hij telkens als hij een moeilijke vraag moet beantwoorden op mysterieuze wijze uit de brand geholpen.
Wanneer Kelvin een nieuw huisdier genaamd Lichtjaar krijgt, blijkt de hond replica’s te kunnen maken van het object wat hij ziet terwijl hij eet. Gezien ze voor een opdracht de nieuwste robot moeten bestuderen, laten ze Lichtjaar het pasje van Kelvin’s vader repliceren.
Als ze ’s avonds met het pasje het laboratorium betreden is het de slechte professor eindelijk gelukt om zijn knuffellichaam in de robot te krijgen. Om naar de superenergiebubbel te moeten vliegen, moet hij eerst een brandje veroorzaken, waardoor de deuren open gaan en hij naar buiten kan lopen. Hij heeft echter geen idee dat de kinderen zich in het laboratorium bevinden. Zij hebben geen andere keus dan zich in de voet van de torenhoge robot te verstoppen, omdat ze anders dood zullen vriezen in de ruimte. Weten de kinderen op tijd te ontsnappen of smelten ze door de kracht van de superenergiebubbel? En wie helpt Kelvin toch steeds bij het verbergen van zijn domheid?

De melkwegschool is een grappig en spannend verhaal dat schoolgaande problemen bespreekt op een speelse, humoristische manier. Denk hierbij aan verliefdheid, liegen, reputatie en je anders voordoen dan dat je werkelijk bent.
Het verhaal start gelijk spannend; met een stripafbeelding waarin de gestoorde professor het heelal lijkt over te nemen. Vervolgens begint het verhaal een paar dagen eerder, om naar het moment van de strip toe te werken. Diverse lengtes tekst worden afgewisseld door grappige zwart-wit illustraties van John Martin. Als ik naar een puntje van kritiek zou moeten zoeken, zou het zijn dat dit boek meer tot zijn recht zou komen als de illustraties in kleur zouden zijn.

Het verhaal wordt vertelt vanuit twee verschillende perspectieven; die van Kelvin en die van de slechte professor Erik Falenheimer, die zijn recht op respect en erkenning wil opeisen. Dat zijn verhaal in een ander lettertype wordt geschreven, maakt het geheel speelser. Daarnaast is het enorm humoristisch en ironisch dat de slechterik wordt getransporteerd in een schattig knuffeltje.
Ik heb veel gelachen tijdens het lezen van dit boek, de humor spat van de tekst, illustraties en korte strips af! Ik vind De melkwegschool dan ook een prachtige voorbeeld van de manier waarop tekst en illustraties elkaar kunnen aanvullen en versterken.
Wat ik naast de hilarische illustraties ook een leuke toevoeging vind aan dit verhaal is het voorwoord van de beroemde – wie kent hem niet – James Patterson.

De melkwegschool is een hilarisch en spannend avontuur voor kinderen van 7 jaar en ouder.

ISBN: 9789000355372
Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
Pagina’s: 311
Prijs: €12,50

Geschreven door

Contact Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.