Lemniscaat schenkt 25.000 boeken aan 41 bibliotheken

Gepubliceerd op

prenten_01

Naar aanleiding van haar vijftigjarige bestaan schreef uitgeverij Lemniscaat begin dit jaar een wedstrijd uit voor alle openbare bibliotheken van Nederland. De bibliotheken konden het complete leverbare fonds van Lemniscaat én alle in de toekomst te verschijnen titels winnen door te vertellen wat ze met de boeken zouden doen.

Inmiddels zijn de winnaars van de wedstrijd bekend. Het gaat om een schenking van ruim 25.000 boeken – bijna 600 titels per bibliotheek – die worden uitgeleverd aan 41 bibliotheken door het hele land. De schenking is mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion en het Centraal Boekhuis, die de uitlevering van de boeken verzorgen.

Tot de Lemniscaatcollectie behoren onder andere klassiekers van schrijvers en illustratoren als Paul Biegel, Sjoerd Kuyper, Jan Terlouw, Ingrid en Dieter Schubert en Charlotte Dematons. Ook het non-fictiefonds van de uitgeverij is onderdeel van de schenking. Lemniscaat vindt dat deze boeken thuishoren in bibliotheken, die immers de functie hebben om kinderen én volwassenen te laten kennismaken met mooie boeken.

Met de gift reageert uitgeverij Lemniscaat op de grootschalige sluiting van bibliotheekvestigingen en de inkrimping van collecties, een ontwikkeling die volgens het onderzoeksrapport Bibliotheek van de toekomst – knooppunt voor kennis, contact en cultuur, dat Job Cohen begin 2014 overhandigde aan staatssecretaris Bussemaker, zal leiden tot meer laaggeletterdheid, culturele verarming en voor kinderen minder kans op een succesvolle maatschappelijke loopbaan.

prenten 01Prenten, prenten, wát een prenten
De wedstrijd heeft niet alleen geleid tot een uitbreiding van de collectie van de winnende bibliotheken, maar heeft bibliotheken ook geïnspireerd tot bijzondere initiatieven, zoals de tentoonstelling ‘Prenten, prenten, wát een prenten!’, die het hele najaar te bezichtigen is in het Stedelijk Museum Zutphen. De tentoonstelling gaat over de vijftig jaar die uitgeverij Lemniscaat bestaat en brengt de kleurrijke wereld van prentenboeken aansprekend in beeld. Naast beelden uit klassiekers als Het verhaal van Babar het olifantje, Max en de Maximonsters en Welterusten, Kleine Beer is er origineel werk te zien van onder anderen Charlotte Dematons, Ingrid en Dieter Schubert, Mies van Hout en Marije Tolman.

De bibliotheken die de complete Lemniscaatcollectie ontvangen zijn:
Den Helder, Den Hoorn, Heiloo, Veldhoven, Numansdorp, Drunen, Drachten, Steenbergen, Sittard, Zoetermeer, Heerenveen, Wijchen, Pijnacker, Egmond, Overdie, Papendrecht, Venlo, Made, Veenendaal, Hoorn, Brummen, Uden, Wanroij, Amstelveen, Nijkerk, Eemnes, Capelle ad Ijssel, Wateringen, Helmond, Tilburg, Huizen, Hoogeveen, Weert, Ijburg, Montferland, Lopik, Emmen, Hoensbroek, Roosendaal, Raalte en Zutphen

Geschreven door

Contact Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.