Luisterboek: Verhalen uit de camera obscura van Hildebrand

Gepubliceerd op

camera obscura

In 2014 is het tweehonderd jaar geleden dat Nicolaas Beets (pseudoniem Hildebrand) werd geboren. Zijn Camera Obscura geldt nog steeds als een van de hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur van de negentiende eeuw. Het boek is bovendien geschreven in voortreffelijk Nederlands. Met humor, goedmoedige spot, rake formuleringen en onderkoelde ironie wordt de burgerlijke samenleving van die dagen op de hak genomen. Daarom verschijnt in dit jubeljaar deze handzame editie.

Peter van Zonneveld is als neerlandicus verbonden aan Universiteit Leiden. In 2013 verscheen zijn bekroonde biografie van Willem Bilderdijk De gefnuikte arend (met Rick Honings). Samen met Bert Paasman stelde Van Zonneveld de bloemlezing Album van de Indische poëzie samen (2014).

Cees van Ede bedacht het concept Het Uur van de Wolf (nps) en was twaalf jaar lang de eindredacteur en de stem van deze culturele programmaserie. Voor die tijd maakte hij televisieportretten van persoonlijkheden uit de theater- en filmwereld. Eerder las Van Ede onder meer de luisterboeken Norwegian Wood en Na de aardbeving van Haruki Murakami voor.

Terwijl Cees van Ede mij de verhalen van Hildebrand voorleest lees ik in het boek dat bij het luisterboek hoort. Het is een mooi pakketje, het enige nadeel vind ik dat ik een paar keer de cd’s bijna verloren ben omdat ze iets te los zaten. Maar dat terzijde.
Camera obscura spreekt bij veel mensen tot de verbeelding, als ik erover hoor of lees zie ik altijd Anton Pieck- achtige plaatjes voor me. Deze staan tot mijn verbazing ook in het boek.
Ik ben geen neerlandicus, geen geschiedenisexpert maar ik zag een prisma editie ooit in de bieb en vond de verhalen heel bijzonder omdat ze zo mooi de sfeer van toen weergeven.
Met het lezen van het verhaal van de familie Stastok begint hij de verhalen van Hildebrand. Veel bijwoorden die typerend zijn voor de stijl van die periode denk ik. Het is een bijzondere manier van verhalen vertellen. Hildebrand vertelde tot in detail hoe iedereen eruit zag en waar iedereen toe behoorde (de Jodin en de Christen) tegenwoordig zijn we daar niet meer zo mee bezig.
Je kunt de verhalen bijna niet lezen zonder het boek erbij te houden. In dit mooie boek dat vol staat met wetenswaardigheden over Hildebrand en de mensen uit zijn verhalen en omgeving is heel mooi vormgegeven. Tekeningen van oa Anton Pieck en Karel Thole en bv puzzles met de fam Stastok. Alles mooi verzorgd met bijpassende achtergronden.
Wat is een camera obscura? Dat is een technisch hoogstandje uit de 16e eeuw waarmee men een onderwerp op een matglazen plaat projecteerde zodat je het over kon trekken en een schilderij kon maken. Een verre voorloper van onze camera’s.

Peter van Zonneveld beschrijft eerst zijn eigen band met dit bijzondere boek, daarna volgt de levensloop van Hildebrand en dan analyseert hij de verhalen. Dat vond ik interessant om te lezen. Het komt daardoor gewoon dichter bij je staan.  De verhalen op de cd’s zijn erg leuk om te luisteren omdat ze zo gewoon en tijdloos zijn en omdat de stem van Van Ede erg prettig is om naar te luisteren.

Uitgeverij: Rubinstein
ISBN: 9789047617549
Pagina’s: 41 + 4 cd’s met 5 uur luisterduur
Prijs: € 24,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.