De Duik – Sjoerd Kuyper

Gepubliceerd op

duik

In Willemstad in Curaçao is een brug: de Pontjesbrug. Het is een oude brug en hij herbergt een geheim: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden.

Roly is de zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader. Hij leert van zijn vader over het geheim van de Pontjesbrug, maar mag er niemand iets over vertellen – zelfs zijn grote liefde Mila niet.

Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend. Ze denkt dat haar man haar heeft verlaten en ze reist met Roly terug naar Nederland. Maar wie moet Roly’s vader nu redden? Wie haalt hem uit het verleden? Roly ziet maar één uitweg. Hij deelt met Mila het grote geheim.

Een avonturenboek, een verhaal over geschiedenis, een romance: dit nieuwe boek van Sjoerd Kuyper heeft het allemaal. Hij dicht, verhaalt, schrijft scenario – het boek is een bonte lappendeken van stijlen. De warmte en kleurrijkheid van het verhaal worden weerspiegeld in de prenten van Sanne te Loo, die hiervoor speciaal naar Willemstad reisde.

Ik nam het boek ”De duik” in mijn handen en vond het heel bijzonder dat de eerste pagina’s gelijk zo mooi gekleurd waren. Je komt gelijk in de sfeer van Curaçao en de tropen. Beetje magisch lijkt het wel. De eerste pagina’s kun je uitklappen en dan wordt duidelijk hoe het zit met de pontjesbrug. Het uitgebreide verhaal wordt geïllustreerd door een mooie tekening van Sanne te Loo.
Het verhaal gaat over Roly en Mila, op dezelfde dag geboren en ze groeien samen op. Mila weet niet dat Roly een geheim heeft. Hij zwemt met zijn vader regelmatig naar het verleden.
Dan verdwijnt zijn vader en zijn moeder denkt dat ze in de steek gelaten is. Roly weet dat zijn vader niet terug heeft kunnen keren maar voor hij daar wat aan kan doen vertrekt hij met zijn moeder naar Nederland. Hij laat zijn dagboeken achter bij Mila en zij leest daarin wat zijn geheim is en wat de gevolgen waren voor hun.
Een mooi, lyrisch en sp(r)ookjesachtig verhaal.
Heden en verleden zijn goed in beeld gebracht door de bijzondere lay- out Niet gewoon tekst maar ook als een sprookje, een filmscenario, een opstel (met correcties van de juf in rood) en zelfs een stripverhaal. Elke bladzijde een verrassing.
De les die we leren is dat je het verleden niet kunt veranderen maar door je erin te verdiepen wel kunt begrijpen.
Ik moest erg lachen, soms even snikken en was onder de indruk. Dit is een boek dat illustreert waarom ik van kinderboeken hou. Er is aandacht en tijd aan besteed en verveelt nooit.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047705840
Pagina’s: 108
Prijs: € 16,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.