De grote oorlog, een kijkboek over de eerste wereldoorlog – Martijn van der Linden

Gepubliceerd op

grote_oorlog

Hond neemt Ezel, Kat, Koe en Duif mee naar een bijzondere plek om de GROTE OORLOG te herdenken. Hun verhaal ontvouwt zich in tien GROTE KIJKPLATEN waarop verschillende thema’s van de oorlog aan bod komen.. Met een heleboel interessante WEETJES op maat van kinderen
Wist je dat:
Dokters en chirurgen tijdens de Eerste Wereldoorlog veel te weten kwamen over het menselijk lichaam? Ze werden goed in het maken van neparmen en –benen.
De beroemde duif Cher Ami, goede vriend, meer dan tweehonderd soldaten redde?
Er nog steeds niet ontplofte granaten uit de Eerste Wereldoorlog gevonden worden?Martijn van de linde, illustrator van vele kinderboeken, kreeg de opdracht om een kinderboek over de eerste wereldoorlog te maken en dat is hem gelukt.
Hij heeft tien mooie platen getekend die elk een situatie uit deze oorlog verbeelden en vestigde daarbij de aandacht op enkele dieren.
Maranke Rinck verzamelde informatie over deze oorlog en vermeldde deze achterin het boek zodat je samen met je kind eerst “onbevangen” de plaat kunt bekijken en kunt bespreken wat je ziet. Daarna kan jij je kind van alles vertellen zonder dat het eng en luguber wordt en jullie samen een beeld krijgen van deze tijd. Dat is de gedachte erachter.

Het valt me op dat ik als volwassene andere dingen zie dan een kind, ik kijk naar het totale plaatje en de kind naar de kleine details.
Deze oorlog is vrij onbekend onder de Nederlands jeugd en ik weet niet of dit boek zorgt dat deze periode meer onder de kleintjes onder ons gaat leven maar het is een hele mooie en bijzondere manier om aan de kinderen te vertellen over oorlog en wat het met de mensen en dieren doet.
Ik vond de plaat en de informatie over de medische dienst het meest interessant omdat ik zelf in de zorg werk en nog de erfenis van Florence Nightengale met me meedraag. Die staat helaas niet genoemd in dit boek. De medische ontwikkelingen zijn wel leuk om te lezen.
De grote oorlog is een heel mooi prentenboek voor onze kinderen over een onderwerp waar je geen prentenboek over zou verwachten.
Illustraties: Martijn van der Linden
Tekst: Maranke Rinck
Uitgeverij Lannoo
ISBN: 9789401415316

Geschreven door

Contact Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.