Walvisvaarders – Bianca Mastenbroek

Gepubliceerd op

walvisvaarders

Maart 1725. Tijs weet het zeker: in de ijzige wateren van het verre Groenland wacht het avontuur. Nu hij en zijn beste vriend Maarten een plekje hebben veroverd op de walvisvaarder van Klaas Daalder, houdt niets hem nog tegen een held te worden en het hart van de mooie Antje te veroveren.

Maar het leven op het schip blijkt meedogenloos. Barre kou, genadeloze storm en dichte mist eisen hun tol. Als de walvisvaarder dan ook nog vast komt te zitten in het ijs, keren de bemanningsleden zich tegen elkaar. 

Tijs en Maarten vechten om te overleven, maar de kans dat ze veilig terug kunnen naar hun geliefde Texel wordt met de dag kleiner. Zal Tijs Antje ooit terugzien?

Een ijzingwekkende historische jeugdroman over hoop en wanhoop, vertrouwen en wantrouwen vriendschap en verraad.

• Gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen en bestaande personen: Klaas Daalder heeft bijvoorbeeld écht de reis overleefd en kon met het geld dat hij verdiende op zijn volgende reizen het walvisvaardershuisje kopen dat nu nog steeds op Texel staat.

Op de cover van het boek lijkt het alsof je in een oud schilderij beland bent, een aantal mannen in een vlot die de strijd met een walvis aangaan. Dat is ook wat Tijs wil en waar hij al jaren van droomt. Hij wil mee met de commandeur Klaas Daalder om op walvisjacht te gaan. Hij hoopt op zo ook indruk te maken op de mooie Antje, de dochter van de stuurman van de boot. Hij stelt het voor aan zijn beste vriend Maarten en die wil spontaan mee. Het enthousiasme van Tijs  spat ervan af! Hij wil en durft alles aan boord en vergeet daarbij soms om zich aan de opdrachten van de kapitein te houden. Dan loopt alles anders dan hij verwacht had, tijdens een storm slaat hij bijna overboord en krijgt hij hoogtevrees en door het kruiende ijs raakt het schip in grote problemen.

Het verhaal laat een heel levend tijdsbeeld zien van het leven op Texel, hoe mensen met elkaar omgaan en dat er toen ook verschil was in klassen.

Het verdriet van Tijs’ moeder omdat nu ook haar derde zoon de zee opgaat, de prille liefde tussen Antje en Tijs maar vooral later het leven aan boord van een walvisvaarder. Tijs haalt bij de bemanning soms het bloed onder de nagels vandaan en op andere momenten zijn ze gek op zijn enthousiasme. Hoe het eraan toeging bij het vangen en verwerken van een walvis is zo mooi en boeiend omschreven dat je het gevoel hebt dat je erbij bent. De drang om te overleven is groot, als alle grote mannen om hun heen wegvallen en het einde nabij lijkt kun je het boek echt niet meer wegleggen. Zonder dat het langdradig wordt worden hun avonturen beschreven en laat Bianca Mastenbroek zien dat ze zich echt in de levens van deze twee jongens verdiept heeft. Hilarisch vond ik de reacties van de twee tieners als ze bij “de wilden” terechtkomen en daar vrouwen met blote borsten ontmoeten.

De informatie aan het eind is heel leerzaam, Bianca heeft een meesterwerk geschreven die niet alleen voor onze tieners mooi is om te lezen maar voor iedereen die van een mooi verhaal houdt!

Uitgeverij: De vier windstreken
ISBN: 9789051163902
Pagina’s: 360
Prijs: € 15,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.