Zwarte Zwaan – Gideon Samson

Gepubliceerd op

Samson Zwarte zwaan WT.indd

‘Je moet het eerst beloven.’
‘Wat moet ik beloven?’
‘Dat je me nooit in de steek laat.’
‘Natuurlijk laat ik je nooit in de steek.’
‘En je moet beloven dat je altijd van me zult houden.’
‘Je bent m’n zusje!’
‘Ja maar beloof je het?’
Rifka heeft iets geweldigs bedacht. Ze verzint altijd al goeie dingen, maar zo goed als nu is het haast nooit. Ja, oké, Duveke zegt dan misschien wel dat het niet kan, maar wat weet die er nou van? Rifka laat zich door niemand tegenhouden. Ze gaat de hele wereld voor gek zetten.
Een goeie schuilplaats vinden. Dat is het belangrijkste. Rifka moet daar kleren en eten verstoppen, en daarna zichzelf. Ondertussen krijgen haar ouders twee prachtige brieven en dan gaat alles vast en zeker precies zoals ze het heeft uitgedacht.
Het is een ingewikkeld plan. Gelukkig is Rifka het slimste meisje van de wereld. Met een klein beetje hulp van Duveke wordt dit de stunt van de eeuw. Rifka heeft aan alles gedacht. Dus wat kan er nog misgaan? Niks toch?Het boek gaat over Rifka. Zij vindt zichzelf heel erg fantastisch en verzint altijd dingen die geweldig zijn. Nu heeft ze weer iets verzonnen, fantastisch is het, vindt zij. Samen met haar beste vriendin Duveke zorgt ze dat alles voor haar plan klaar ligt. Het plan van Rifka is om haar eigen begrafenis mee te maken. Daarom doet ze alsof ze ontvoerd is. Als er dan een tijdje niets van haar vernomen is, gaan haar ouders haar begraven, niet letterlijk haar, maar een lege kist. Maar Duveke doet iets wat het hele plan door de war schopt en alles loopt anders dan gedacht…
Ik vond het een heel leuk boek om te lezen. Het eerste deel van het boek is in de ik-vorm, door de ogen van Duveke, het tweede deel wordt verteld vanuit het perspectief van Olivier (de broer van Duveke) en het derde deel is hoe je het ziet als je Rifka bent. Als lezer spring je met deze perspectiefwisselingen door de tijd. Het hielp mij het verhaal van meerdere kanten te bekijken waardoor ik het goed begreep.
Het boek was echt anders dan ik gewend ben. Het is een apart verhaal waarvan sommige dingen al te raden zijn en andere dingen een raadsel blijven totdat je het leest. En soms is het pas duidelijk aan het eind, als je het boek al uit hebt. Het is gelukkig ook af en toe een grappig verhaal, ook al blijft het idee bijzonder dat je doet alsof je ontvoerd en dood bent.
Rifka is best koppig, ze blijft net zolang weg totdat ze ‘begraven’ is. Rifka doet af en toe echt gemeen tegen Duveke, terwijl zij haar helpt om zich te verstoppen. Wat ook bijzonder is, is dat het in het boek logisch is dat Duveke meegaat in het plan van Rifka. Als mijn vriendin zo’n plan zou bedenken, dan zou ik haar voor gek verklaren. En toch klopt het in dit boek.
Het eind van het boek was heel verrassend, waardoor ik het een echte aanrader vind.

Geschreven door

Contact Info

3 thoughts on “Zwarte Zwaan – Gideon Samson

  Sara holtens said:
  11 december 2016 at 20:31
   NancyW said:
   12 december 2016 at 11:32

   Een van onze vroegere medewerkers.

  Zwarte Zwaan said:
  11 december 2016 at 20:28

  Je hebt gelijk, dit boek is echt een aanrader, vooral het einde had ik niet verwacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.