Annabel Lee – Mike Nappa

Gepubliceerd op

9789043528450-annabel-lee-m-lq-f

De tiener Annabel Lee Truckson wordt samen met een afgetrainde hond door haar mysterieuze oom in een militaire bunker onder de grond opgesloten. Een verklaring krijgt ze niet. Het laatste wat haar oom tegen haar zegt, zijn een paar Duitse woorden en het bevel: ‘Doe voor niemand open, ook niet voor mij.’

Boven de grond zijn twee privédetectives, een voormalig schutter genaamd The Mute en een raadselachtige ‘Dr. Smith’ op zoek naar Annabel. Hoe weten ze van haar bestaan? Wie wil haar bevrijden? Waarom wil de ander haar voor altijd gevangen houden? En wie zal haar als eerste vinden?

Wanneer Annabel zonder uitleg in een ondergrondse bunker van 7 bij 7 meter wordt gestopt, samen met de angstaanjagende hond van haar oom, heeft ze geen idee hoe lang ze zich daar moet schuilhouden. Ze moet de bunker van binnen afsluiten en mag alleen de deur opendoen voor haar oom als hij de veiligheidscode zegt; een deel van een gedicht.
Ze weet niet waarom ze zich schuil moet houden, maar het lijkt een eeuwigheid te duren. Haar oom komt maar niet terug. Na verloop van tijd begint ze zelfs mensen te zien die er niet zijn. Gelukkig vindt ze afleiding; het dagboek van een jonge moeder, wiens kind deel uitmaakt van een soort experiment onder leiding van een Duitse man genaamd dokter Schmitzden. Dit dagboek houdt haar bezig.

Zodra de beste vriend van Truck, genaamd The Mute, erachter komt dat hij vermoord is, weet hij dat hij op zoek moet gaan naar het meisje. Hij heeft Truck beloofd haar te beschermen. Truck heeft echter geen risico’s genomen en de passage die de veiligheidscode is samen met de coördinaten van de bunker bij de privédetective Trudi veilig gesteld. The Mute – ex soldaat Special Forces, die zoals de naam al doet vermoeden niet kan praten – moet zijn kennis en krachten bundelen met die van Trudi en haar ex man Samuel, die veel spionagemissies met Truck heeft gedaan. Eenmaal aangekomen op de locatie blijkt Dr. Smith met een groot leger al aanwezig te zijn, wat eindigt in een gevecht tot leven of dood tussen deze drie mensen – getraind om te doden – en een leger genadeloze moordenaars onder leiding van Dr. Smith.

De spanning word langzaam opgebouwd in het verhaal, waardoor de eerste helft absoluut niet als thriller leest. Maar dan ineens neemt de spanning toe en kun je niet meer stoppen met lezen. Nappa heeft een manier van schrijven waarmee hij de lezer constant geboeid weet te houden. Er wordt telkens maar een klein beetje informatie prijs te geven over de achtergrond van Annabel en waarom haar leven zo belangrijk is voor velen, totdat op het einde alles boven water komt tijdens een totaal onverwachte ontknoping.

De tijd die Annabel opgesloten doorbrengt is realistisch en indrukwekkend geschreven. Haar isolatie van de rest van de wereld en de band die ze langzaam krijgt met de hond waar ze eerst doodsbang voor is, zijn naar mijn mening de beste hoofdstukken uit Annabel Lee.
De spanning tussen privédetective Trudi en haar ex-man zorgt voor een luchtige, komische toevoeging aan het geheel. Daarnaast is The Mute wel echt een bijzonder personage; hij is door de Special Forces getraind om te doden en niet in staat om te praten, waardoor je als auteur creatieve dialogen moet verzinnen. Kortom; een knap staaltje schrijfkunst van Nappa!

Uitgeverij: KOK
ISBN: 978 90 435 2845 0
Pagina’s: 399
Prijs: €19,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.