De foto waar ik niet op sta – Do van Ranst

Gepubliceerd op

foto waar ik niet op sta

Bas en zijn nicht Fiebie brengen al van kinds af aan hun vakanties door in het zomerhuis van de familie. Het huis is ondertussen gevuld met herinneringen aan hun fantastische opa, aan hun ouders en aan hun kindertijd, boordevol gefluisterde geheimen op hun zolderkamer. Maar er zijn ook de herinneringen aan die ene vakantie waarop alles uit de hand liep en de twee gezinnen het huis halsoverkop verlieten om nooit meer terug te keren.

Nu, drie jaar later, komen ze opnieuw samen,. Het is de uitdrukkelijke wens van opa om iedereen nog een keer bijeen te brengen. En daar heeft hij een belangrijke reden voor: het is tijd om een familiegeheim te onthullen….

In deze novelle beschrijft bekroond auteur Do Van Ranst als geen ander de spanningen tussen de gezinnen en de beklemmende sfeer in het zomerhuis.

In eerste instantie dacht ik een gewoon jeugdboekje te lezen, lekker dun, leest gemakkelijk weg. Maar de sfeer in het boek, de gesprekken in heden en verleden tussen de personen waar het verhaal om draait maakt dit boekje bijzonder. Op een mooie manier is de spanning tussen de neef en nicht en hun gezinnen te snijden. Er is wat gebeurd en wat er gebeurd is ga ik niet vertellen. Als ouder weet je dat het fout is en dat er iets moet veranderen. Opa doet dat op een eigenaardige manier met als resultaat een verhaal waarin opa met zijn verhaal de boel nog net wat meer op de kop zet. Daarna barsten de emoties los, net een snelkookpan. De schrijfstijl van Do van Ranst leidt alles uiteindelijk in goede banen en zorgt voor een duidelijke afloop.

Bijzonder vreemd verhaal dat me toch nog even bezighield na het lezen. Geschikt voor de oudere jeugd.

Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026137068
Pagina’s: 117
Prijs: € 15,95

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.