Herman van Veen geknipt door Herman Selleslags – Herman Selleslags en Herman van Veen

Gepubliceerd op

hermanvanveen

 

Herman Selleslags is een fotograaf van mensen in hun doen en laten.
Herman zie ik meer dan veertig jaar, zo af en toe.
Een hartelijke man met een fototoestel
Die voorziet wat ik ga doen en knipt.
Zonder regels of theorie schiet hij
Wat hem opvalt en stilt zo als het ware de tijd
Naast zijn foto’s in dit boek
Schreef ik de bijschriften

Dit is wat Herman van Veen over Herman Selleslags schrijft op de cover van het boek. Een mooi, dik boek in zwart en wit, zonder kleur en opsmuk. Alleen als ik ernaar kijk krijg ik al kippenvel. Verwachtingen zijn hoog want hoe zouden ze dit toch gedaan hebben, de twee Hermannen??

Als je het boek omdraait zie je op de voorkant een gewone foto, niet geposeerd maar spontaan genomen. Herman zit daar viool te spelen en er lopen, zitten en liggen mensen om hem heen. Mensen waarvan hij niet meer weet wie het zijn. Je denkt dat de vrouw zijn moeder is maar ze is het niet. Ze doet wel hetzelfde als zijn moeder graag deed; breien.En die man? Dat is niet zijn vader.

De teksten in het boek zijn soms bekend omdat het flarden zijn uit een van de vele liedjes die Herman schreef en zong. Ik kan ze zo meezingen. Soms zijn er teksten bij die me ontroeren en een keer ben ik zo hard in lachen uitgebarsten dat ik het boek dichtsloeg en toen de tekst niet meer kon vinden.  Dan moet je weer zoeken en kom je weer een andere tekst tegen, moet je de cd opzoeken want je wilt gelijk het hele lied horen. Zo gaat dat.

De foto’s zijn heel erg mooi, dat klinkt saai maar ik heb nog nooit iemand van zoveel kanten bekeken, alleen, samen met de mensen waar hij mee werkt. Het ene moment steekt hij zijn tong uit en het andere moment loopt hij over de hoofden van het publiek.  Daarnaast foto’s van sierlijke dansers en danseressen of gewoon tijdens een moment voor hemzelf. Lezend in een stoel. Zwarte en witte bladzijdes maken van dit boek stiekem toch een kleurrijk geheel. Dit is heel erg genieten…..

Een mooi boek voor de fans of voor mensen die denken dat ze misschien wel fan zouden kunnen worden.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401424509
Pagina’s: 208
Prijs: € 24,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.