Te vroeg geboren, zorg voor premature baby’s – Christine Vanhole en Sarah van Ransbeek

Gepubliceerd op

te vroeg geboren

Wanneer een baby te vroeg geboren wordt of kritisch ziek is en moet worden opgenomen op een afdeling neonatale intensieve zorgen, betekent dit voor ouders het bruuske einde van een mooie droom en vaak ook het onverwachte begin van een periode vol angst, onzekerheid en teleurstelling.

Dankzij medische en technologische ontwikkelingen zijn de overlevingskansen van vroeggeboren kinderen en pasgeborenen met aangeboren afwijkingen de laatste decennia gevoelig verbeterd. Waar vroeger vooral aandacht werd besteed aan medische en verpleegkundige zorgen, werd gaandeweg ook duidelijk dat de manier waarop de baby verzorgd wordt en de omgeving waarbinnen dat gebeurt erg belangrijk zijn. Een snelle en maximale betrokkenheid van ouders en gezin bij de zorg voor hun fragiele pasgeborene blijkt minstens even groeibevorderend en van levensbelang als de medisch-technische zorgen.

Te vroeg geboren wil ouders steun bieden op wellicht een van de meest overweldigende momenten van hun leven. Het boek wil hen helpen bij het begrijpen en aanvaarden wat hen is overkomen. Het wil hen coachen bij het opnemen van de sleutelrol in de zorg voor hun kind, bij het lezen en ontcijferen van de lichaamstaal van hun baby en het aangepast inspelen op uitgezonden signalen. Op die manier kunnen ouders de band met hun kwetsbare oogappel versterken en zijn gezondheid en ontwikkeling bevorderen.

Te vroeg geboren focust niet alleen op ouders maar bevat ook nuttige informatie voor de professionele zorgverleners die samen met deze ouders een team vormen. Ook voor grootouders, naasten, verzorgers en leerkrachten van brusjes, kan het een hulpmiddel zijn om zich in de bijzondere leefwereld van het gezin te verplaatsen en zo isolement op een zeer kwetsbaar moment te vermijden.

OVER : CHRISTINE VANHOLE
Christine Vanhole werkt ruim 20 jaar als neonatoloog op de afdeling Neonatale Intensieve Zorgen van het UZ Leuven. Ze is coördinator van de psychosociale omkadering voor ouders en hun kinderen. Daarnaast is ze docent aan de KH Leuven en aan de faculteit geneeskunde van de KU Leuven.

OVER : SARAH VAN RANSBEEK
Sarah Van Ransbeek is kinder- en jeugdpsychiater en werkt voor het zorgprogramma infantpsychiatrie en op de afdeling Neonatale Intensieve Zorgen van de UZ Leuven. Zij is ook psychodynamisch kindertherapeut.

Het was voor mij heel bijzonder om dit boek te lezen, ik ben namelijk adoptiemoeder. Een eerste gedachte was dan ook, wat heb ik aan dit boek?
Maar ook als adoptiemoeder kun je met dit gebeuren te maken hebben, ook kinderen die ter adoptie worden afgestaan worden te vroeg geboren en soms juist dan afgestaan omdat ouders de lange moeilijke weg niet aankunnen (of financieel niet op kunnen brengen).
Dit boek is een leidraad, een heel duidelijk en met gevoel geschreven verhaal over wat je hoopt dat jou nooit zal overkomen. Je kind wordt te vroeg geboren. Veel te vroeg.
Een groot gedeelte bevat een medisch verhaal. Daarnaast is er gelukkig veel aandacht voor de emotionele en psychologische impact die vroeggeboorte met zich meebrengt.
De stukjes tekst tussendoor waarbij bijvoorbeeld een moeder vertelt hoe moeilijk ze het vond om haar kind in het ziekenhuis achter moest laten vond ik heel mooi om te lezen, de auteurs hebben echt aandacht voor het verhaal erachter

Het boek vertelt echt duidelijk, concreter kan gewoon niet, waar je als ouders op moet letten als je straks bijvoorbeeld je kindje wel mee naar huis mag nemen. Duidelijke lijsten van wat je ziet als de baby zich goed voelt of wanneer de baby zich niet goed voelt.

En dan het gedeelte over kangoeroezorg. Daar komt mijn adoptiemoederhart weer aan bod. De hechting tussen moeder en kind begint in de baarmoeder en de tijd erna is zo belangrijk. Er wordt verteld over de belangrijke rol die ouders hebben voor de zorg van hun baby, concreet word ter een lijst weergegeven van wat er nodig is. Maar de zin “dat het lichaam van zowel papa als mama de meest natuurlijke en optimal zorgomgeving biedt geeft mij het gevoel dat er naar ouders geluisterd wordt.
Dit is goed. Ik hoor dan zo het verhaal van Paul de Leeuw over zijn adoptiezoon die ook te vroeg geboren was en andere verhalen om mij heen. Baby’s krijgen zoveel mee van hun omgeving! Hier kan geen behandeling tegenop!

Dit boek zou op alle neonatologie afdelingen moeten liggen zodat het aan ouders gegeven kan worden mocht hun dit overkomen. Ook de nabije omgeving zou baat kunnen hebben bij het lezen van dit boek, ik denk dat het veel onbegrip en misverstanden weghaalt als bijvoorbeeld ouders aangeven dat ze snappen dat iedereen blij is dat hun kindje er is maar dat ze het kindje niet vast mogen houden hoe schattig het ook is. Het zou een stuk rust kunnen geven en ouders niet alleen laten voelen. Een waardevol en mooi boek om te lezen

Uitgeverij Lannoo Campus
ISBN 9789401417044
aantal pagina’s 208
Prijs €19,90

Geschreven door

Contact Info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.