The ART of OPTICAL ILLUSION – Agata & Pierre Toromanoff

Gepubliceerd op

The Art of Optical Illusion is een spektakel voor het oog, een verwarring voor het brein en een mooi overzicht van de hoogtepunten van optische illusies binnen de kunst. Het boek laat je kennismaken met tientallen kunstenaars die optische illusies gebruiken en laat visuele pareltjes zien die je versteld doen staan omdat ze je hersenen keer op keer voor de gek houden.

Agata Toromanoff is kunsthistorica en werkte voor diverse kunstverzamelaars en galerieën. Daarnaast schreef ze voor de gespecialiseerde kunstpers. Later werd ze auteur van boeken over design, architectuur en fotografie. In 2014 richtte zij samen met haar echtgenoot Pierre Fancy Books Packaging op, een gemeenschappelijke droom om geïllustreerde boeken te maken. Pierre Toromanoff kwam meer dan 20 jaar geleden in de boekenindustrie terecht, waar hij leiding gaf aan internationale verkoop en andere management activiteiten voor toonaangevende kunstuitgevers. Zijn specialisatie is visuele kunst en popcultuur.

We kennen allemaal M.C. Escher, om zijn beroemde onmogelijke tekeningen, maar in dit boek staan de meesterwerken van de nieuwe generatie kunstenaars. Vijftig kunstenaars, wiens verbazingwekkende werken een breed publiek verleiden en onze visie op de realiteit uitdagen. De kunst van optische illusie heeft zelfs nieuwe stromingen zoals “Street Art” en “Body Paint” veroverd, met werkelijk fascinerende kunstwerken. Interessant is dat de term “optische illusie” zelf misleidend is, omdat het niet onze ogen zijn die bedrogen worden, maar onze hersenen. Onze hersenen registeren dat er iets niet klopt, bij deze vorm van kunst. Optische illusie is een interessant onderzoeksgebied voor neurowetenschappen en psychologie, omdat het de grenzen van menselijke rationaliteit raakt. Het is ook een kunst die een bepaalde vorm van mindfulness vereist, zodra verbazing de zoektocht naar een verklaring is gepasseerd, het ons juist aanmoedigt om de werken nauwlettend te observeren en te ontdekken wat er niet klopt.

Fine arts & Installations   
Pierre Delavie is een Franse kunstenaar, die met zijn “architectural abduction” speelt met je bewustzijn. Qua materiaal klopt het kunstwerk, maar je voelt gewoon dat er iets niet juist is. Deze verwarring is precies wat Delavie tracht te veroorzaken met zijn “Urban Lies”. Een super mooi voorbeeld hiervan is zijn project met het Grand Palais in Parijs.
Leandro Erlich is een Argentijnse kunstenaar, die alledaagse ruimtes omtovert tot absurde situaties. Erlich wil zo een belevenis creëren, die de kijker laat nadenken over de werkelijkheid om hem heen. Met zijn kunstwerk “swimming pool” is het ook de bedoeling dat je zijn kunstwerk ook daadwerkelijk betreedt en dat zelfs zonder nat te worden. Hoe, bekijk dan het volgend filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=BUPXhdHt5OU

Craphic Design & Typography   
Ramon Bruin geboren in Alkmaar, is een veelzijdige kunstenaar en creëert zeer realistische tekeningen, waarvan het lijkt alsof de voorstelling ieder moment van het papier kan stappen
Tolga Girgin een Turkse grafisch ontwerper, die gespecialiseerd is in kalligrafie. Hij maakt prachtige teke-ningen, waarbij het lijkt als of de letters driedimensionaal zijn.

 

Motion Illusion                         
Gianni Sarcone is een Italiaanse beeldende kunstenaar, die hypnotische patronen creëert, die je ogen als zwevend, roterend of zelfs pulserend zullen zien, wederom zijn het je hersens die je bedriegen.

Photocraphy                    
Erik Johansson de uit Zweden afkomstige fotokunstenaar maakt gebruik van fysieke props en speciale retouchings-technieken om fantastische werelden te creëren, waarin alles mogelijk lijkt.

Body Art             
Mimi Choi is een Canadese kunstenares, die met make-up optische illusies creëert. Hoe ze dat doet?: https://www.youtube.com/watch?v=tPYBGN_pAX0

Street Art          
Sergio Odeith een Portugese graffitikunstenaar, die bekend is geworden om zijn buitengewone 3D-tekeningen. Zijn bijzondere werken zijn in rap tempo op Instagram ontdekt, zo ook een ​​betonnen blok die getransformeerd is in een verlaten bus. https://www.instagram.com/p/B1LUkw6lJgY/?igshid=19fd04tnn1cod

Wij bezoeken regelmatig musea’s zowel in Nederland als in het buitenland en het blijft mij verbazen hoe bijzondere mooie werken er iedere keer weer te zien zijn. Zeker op het vlak van optische illusie. Dit boek alleen al laat de diversiteit van het onderwerp “Optical Illusion” zien, want het is uiteraard onderdeel van een veel breder spectrum. Dit boek is zeker een aanrader voor mensen die van bijzondere kunst houden, maar kan ook voor beginnende kunstenaars een perfecte inspiratie bron zijn. Als je nog onbekend bent in de kunstwereld, is dit een schitterend boek en een leuk beginpunt voor deze specifieke vorm van kunst.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401461535
Aantal pagina’s: 192
Prijs: € 22,99

[bol_product_links block_id=”bol_5d8b49d54f788_selected-products” products=”9200000107730254″ name=”Optical Illusion” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.