De trollen van Leif – Pieter Koolwijk Illustraties Linde Faas

Gepubliceerd op


Als de ouders van Ravna en Leif er met alle gezonde volwassenen vandoor gaan om te plunderen, is de achtjarige Ravna degene die de leiding van het dorp overneemt. Haar broer Leif is nutteloos. Hij wil een skald zijn, iemand die verhalen vertelt en liedjes zingt. Maar niemand luistert naar zijn trollenverhalen en hij zingt valser dan een schorre kraai. Aan die slapjanus heeft niemand iets … of toch wel?

Ravna en Leif wonen in een Viking dorp. En het meest bijzondere is dat Ravna met haar acht jaar al de stoerste én sterkste van het dorp is. Leif is andere koek, hij is dan wel drie jaar ouder dan Ravna, maar in alles minder dan Ravna, minder sterk, minder stoer, minder leuk en ga zomaar door. Leif wil een ‘Skald’ worden, iemand die verhalen verteld en liedjes zingt. Ravna vind de winters, wanneer de zon niet meer opkomt heerlijk, want dan is iedereen bij elkaar in het landhuis en gaat niemand ergens heen. Maar in de lente veranderd dat, en gaan de grote krijgers, waaronder hun ouders, weer de zee op om te plunderen, zo ook nu weer. Ravna laten ze achter als leider van het dorp wanneer ze weg zijn. Aan Leif heeft ze niks want die nietsnut zit alleen maar met zijn kop in het trollen boek van opa, verzinsels over toen te geloven en rond te bazuinen. Leif gelooft er heilig in dat de trollen zullen helpen als er iets aan de hand is, maar de rest van het dorp lacht hem uit en verklaard hem voor gek. Een lijpe Skald, die niet eens liedjes kán zingen en vertellen.

Het boek is iets groter dan het standaard boek formaat, wat dit boek weer wat extra’s geeft. De illustratie van Linde Faas zijn weer echt Linde, en onwijs fijn en leuk om naar te kijken, ze vervelend nooit. Een verhaal vol fantasie, vol lullige dingen, maar vooral vol hoop en verrassing. De liedjes worden dikgedrukt en met een ander lettertype geschreven, wat een heel leuk en speels effect geeft aan het verhaal. De illustraties kun je beter maar goed bekijken want overal schuilt een geheim in, een verhaal in het verhaal, dat zijn de illustraties van Linde. De kleuren passen ook echt wel bij het verhaal. Ergens in geloven geeft je kracht, en dat is goed te lezen in dit verhaal. Geloof in jezelf of in iets, en je krijgt je kracht erbij cadeau. In Pieter zijn verhalen vind je altijd een les en/of boodschap, en dat vind ik heel mooi. Alle personages hoe groot of hoe klein hun rol in het verhaal ook is, worden zodanig beschreven dat je het hele dorp voor je ziet met zijn bewoners erin. Echt weer een heel mooi boek van Pieter en Linde, zoals altijd uit duizenden te onderscheiden.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047713784
Pagina’s: 131
Prijs:€ 14,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.