Doedelzakspel – Dick van Zijderveld

Gepubliceerd op

In vervoering volgt de 29-jarige historica Anna-Thérèse een doedelzakspeler door de stad. Doedelzakmuziek grijpt haar steeds diep aan. Thuisgekomen vindt ze een brief die haar hele leven zal veranderen. De man die zij altijd als haar vader heeft beschouwd, blijkt haar stiefvader te zijn. Ze ontmoet Gerald, de man van wie zij afstamt. Hierdoor raken zij en haar moeder betrokken bij een oude familievete.

Een ver familielid beschuldigt Gerald en zijn familie ervan verantwoordelijk te zijn voor de brand van zijn voorouderlijk landhuis, die zijn invaliditeit tot gevolg had.
Hij chanteert Gerald en Anna-Thérèse om schadevergoeding te krijgen.

Anna-Thérèse komt in contact met een geheime studiegroep, die haar de mogelijkheid biedt aan een bijzonder experiment deel te nemen. Daardoor krijgt zij de mogelijkheid dit al een halve eeuw voortwoekerend geschil tussen de beide families eindelijk op te lossen. Zij verwerft ook een diep inzicht in zichzelf en de aard van de kosmos.

In Doedelzakspel is Anna-Thérèse zeer gecharmeerd van doedelzakmuziek, het brengt haar in vervoering maar ze weet niet precies waarom. Misschien heeft het iets met haar vroege jeugd te maken? Anna-Thérèse is historica en die passie begint al in haar prille jeugd wanneer zij probeert te ontrafelen wat haar precieze afkomst is. Waar haar oma nergens over wil praten wil haar opa nog wel een tipje van de sluier oplichten, maar veel wijzer wordt Anna-Thérèse niet. Maar dan gebeurt er iets wat op zijn zachts gezegd vreemd te noemen is. Anna-Thérèse krijgt een brief met daarin een uitnodiging om bij een notaris te komen. En wat die notaris haar weet te vertellen maakt dat Anna-Thérèse haar hele leven op zijn kop staat. Ze komt erachter dat de man die haar heeft opgevoed en zij altijd als haar vader heeft beschouwd, niet haar biologische vader blijkt te zijn. Anna-Thérèse gaat in gesprek met haar moeder en ja, ook met haar vader. Ze besluit toch te willen weten wie de man is die haar biologische vader zegt te zijn. Een DNA test volgt, hoewel deze niet nodig lijkt te zijn. Anna-Thérèse komt erachter waar haar roots liggen en opeens wordt duidelijk waarom ze zo in vervoering raakt van doedelzakmuziek. Eind goed al goed zou je denken, maar dan komt er nog meer aan het licht en raakt Anna-Thérèse verwikkeld in een familievete. Anna-Thérèse leert een groepje mensen kennen die haar op weg helpen. Niet alleen met de familievete maar ook met haar eigen ik.

Doedelzakspel mag dan een zwaar onderwerp bevatten, het tenslotte nogal wat als je erachter komt dat de man die je heeft opgevoed niet je vader is en je opeens terecht komt in een familievete, het boek is zeer toegankelijk om te lezen. De schrijfstijl is erg prettig en dat zorgt ervoor dat lezen ook prettig is. Het verhaal bouwt zich in goed tempo op en zo ook de spanning. Na enkele bladzijdes wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld en op die manier het verhaal ingetrokken. Een heerlijk boek om te lezen en je mee te laten voeren met Anna-Thérèse en de dingen die steeds op haar pad komen.

Uitgeverij: aquaZZ
ISBN: 9789493023673
254 pagina’s
Prijs: € 20,00

Bestel Doedelzakspel via onderstaande link

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.