Toen winter zomer werd – Emily Henry

Gepubliceerd op

January is een hopeloze romanticus die vertelt over haar leven alsof ze in haar eigen feelgood romans figureert. Gus is een serieus en literair type die gelooft dat ware liefde een sprookje is. Maar January en Gus hebben meer gemeen dan je zou denken. Ze zijn allebei blut. Ze hebben een gigantisch writer’s block. En ze moeten een bestseller schrijven voor de zomer voorbij is. Op een avond sluiten ze de weddenschap om elkaars te boek schrijven, met het risico dat als ze in elkaars huid kruipen en hun leven voorgoed verandert. Maar er wordt niemand verliefd. Beloofd.

Bij een ieder slaat de angst en bezorgdheid toe, zodra je slecht nieuws te horen krijgt. January’s ouders schoven het probleem even aan de kant en gingen dansen, lachen en van elkaar genieten. Ze kwam pas later achter de keerzijde van het gelukkige gezinsleven, toen haar vader plotseling overleed. Ze stond nu voor het huis waar haar vader een ander leven had. De brief met zijn laatste woorden kon ze nog niet lezen, die had ze onder de flessen gin verstopt. Mede doordat ze nu blut was, moest ze wel in dit huurloze vreselijke huis haar beloofde boek proberen te schrijven, puur om te overleven. Van twee liefdevolle ouders en vriend met wie ze samenwoonde, was ze nu single en zat ze totaal blut in het andere liefdesnestje van haar vader. Op de begrafenis had ze de andere vrouw ontmoet, zij had haar de sleutel van het huis bij Lake Michigan en de brief gegeven. Het mailtje van haar agent Anya oefende weer druk uit op haar writer’s block. Morgen zou ze duizend woorden op papier zetten. Voor nu wilde ze eerst gaan slapen, totdat haar buurman besloot om ineens loeihard de muziek aan te zetten. De deurbel hoorde ze niet, dus besloot ze in de tuin dan maar te gaan lezen. Daar loopt ze letterlijk tegen haar buurman op, die vermeld dat hij ook hoopt dat het feestje snel over is. De muziek valt stil en ineens is het allemaal even te zwaar en schiet January vol. Zoveel is er gebeurt. Ze gaat de stad in en besteld bij Pete’s Coffee iets sterks. Zodra ze de boekenzaak ziet, hoort ze de stem van haar agent Anya in haar hoofd, “Stel je altijd als schrijfster voor bij een boekenzaak” en dat ging ze ook doen. Het levert haar een afspraak bij de boekenclub op. En net op het moment als ze weg wilde gaan, ziet ze haar buurman en de grote stapel gesigneerde boeken en dan ineens valt het kwartje. Ze probeert zich nog achter een boekenkast te verstoppen, maar als Pete haar roept komt ze te voorschijn. Bij een geluk gaat haar mobiel af, al is het helaas Anya. Zij vraagt hoe het na vijftien maanden ervoor staat. De afgesproken duizend woorden haalt ze niet, het worden er maar vierhonderd, maar wel met achtentwintig gewonnen spelletjes Solitaire. Maar het ergste moest nog komen, bij de boekenclub was niet alleen “de andere vrouw Sonya” aanwezig, niet veel later zou ook haar buurman Gus naar de boekenclub komen. De wijn hielp en ze werd welkom geheten bij de Stars, Cocktails and Stripes-boekenclub. Die avond was er heel veel drank, hier en daar een oordeel, maar ook verbazing. Mede door de drank, maar duidelijk ook door het tekort aan Ubers moest ze gedwongen meerijden met haar buurman Gus. Hij vraagt haar de reden waarom ze hier ineens is en al vertelt ze hem niet alles, na afloop doet hij haar een ongelofelijk bizar voorstel. Een voorstel wat niet alleen haar maar ook hem kan helpen…

Met de feelgood roman “Toen winter zomer werd” laat Emily Henry je binnen in de wereld van de schrijvers. Je ervaart wat het is om een writer’s block te hebben, maar je proeft ook hun inspiratie en hun gave om puur met woorden een film te laten zien. Schrijvers hebben nu eenmaal de gave om je met een boek te laten reizen zonder koffer. In het verhaal zelf geeft Emily verschillende beelden van een tweede kans in het leven, waarin emoties en het verleden een uitwerking hebben op het heden. Een relatie is zoals Emily het zo mooi beschrijft, niet met wiskundige berekeningen in te vullen, het is een verzameling van gevoelens, keuzes en stom geluk. Ze schrijft het verhaal vanuit de ogen van January. Zij gelooft nog in het mooie van het leven, waar gelukkige en liefdevolle relaties aanwezig zijn, zo is ze immers opgevoed. Totdat de bellenblaas bubbel waarin ze zit, voor haar ogen knapt en ze achter de waarheid komt. De woorden “vallen en opstaan” zijn te simpel voor het mooie verhaal wat Emily heeft geschreven, maar het is wel de ongelofelijk mooie les die ze je geeft. Er is namelijk maar één zekerheid in het leven, dat is het moment waarin je nu leeft en dat geeft Emily in deze feelgood roman echt perfect weer.

Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044364934
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 12,50

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.