Een leven als een lied – Willeke Alberti & Belinda Meulendijk

Gepubliceerd op

3D_Alberti_Een-leven-als-een-lied-kopie-590-213x300

“Willetje werd ze vroeger genoemd, want ze weet precies wat ze wil’

Willeke Alberti, de grand dame van het Nederlandse lied, kent een druk bestaan: hits, gouden platen en een roerig liefdesleven. Alles wat ze doet, komt voort uit haar passie voor zingen; het laten horen van haar lied. Maar wie is de zangeres van dit kleurrijke lied?Ter ere van haar zeventigste verjaardag blikt Willeke samen met Belinda Meuldijk in ‘Een leven als een lied’ terug op haar leven. Vele familieleden en vrienden komen aan het woord en leveren verhalen die nooit eerder verteld werden. 

Willeke verteld erg grappige feitjes waaronder waarom ze altijd over iemand die dronken is zeggen: ‘Zo, díé heeft t druk gehad’ of waarom ze zo gek was van Johnny Jordaan, haar oom. Wanneer Willeke zeven is en op het randje van het podium start van een feest waar haar oom Johnny zingt weet ze het ineens ‘Dit wil ik ook’ en daar is het begonnen.

De start van Willeke’s carrière begon toen ze nauwelijks veertien was met midi mininette in de hitlijsten. Februari ’68 krijgen Willeke en haar man Joop hun eerste dochtertje, Danielle, waarbij Willeke bijna het leven laat. Gelukkig is deze ramp geweken en gaat ze al snel weer aan het werk. De hit ‘glimlach van een kind’ gaat dan ook over Danielle, opa’s grote trots. Haar eerste acteer debuut was met ‘De kleine waarheid’ te midden van voor haar de groten. Maar tot haar verbazing hoorde ze dat niet alleen zij van de andere acteurs leerde, maar andersom ook. Door haar vrije manier van doen en onervarenheid bracht zij andere talenten mee. Doordat ze geen scholing had gehad had ze niet dat geleerde toontje over zich heen en kwam haar personage, hoofdrol Marleen, écht tot leven. Voor deze rol ontving zij dan ook volkomen terecht een Televizier-ring.

Wanneer hun dochter Danielle zes jaar is word de ontrouw van haar man Joop Oonk haar teveel en scheiden ze. Gelukkig gaat alles in lieve vrede en zijn ze nog steeds goede maatjes. Dat is ook een van de dingen die ik erg mooi aan Willeke vind, ze is oprecht lief en puur en vind vrede belangrijker dan gelijk krijgen of beter weten. Maar heus niet alles dat ze aanraakt verandert in goud, en dan heeft ze het over het songfestival. Daar eindigt ze namelijk op de derde plaats van onder, ‘gered’ van totale ondergang door de vier puntjes uit medelijden van Oostenrijk. Een Ontzettend emotioneel moment in het boek is de show in carré, haar jubileum gala. Dat ook is uitgezonden op tv, ‘Mijn mooiste carré concert ‘ heet het. Waarom het zo emotioneel is mag je zelf gaan lezen, maar ik vond dat een erg ontroerend geschreven stuk.
Er komt zo ontzettend veel aan bod in dit boek, de mannen in haar leven, haar mislukkingen en successen in haar carrière, haar ‘allesie’ Puc, haar bijzondere vriendschappen waarvan die met Hazes er één is dat erg mooi en puur aan bod komt. Zoveel om te vertellen en zo ontzettend veel mooie foto’s van Willeke en haar familie maar zeker ook van Willeke in haar werk. Het enige dat ik als ‘Willeke-leek’ erg jammer vind is dat er niet bij groepsfoto’s staat wie wie is of welke gebeurtenis het is geweest. Ik ken niet alle mensen op de foto’s en dat zou ik wil graag willen weten om het plaatje compleet te krijgen. Maar dat is echt het enige puntje van ‘kritiek’ dat ik kan verzinnen want dit is een schitterend boek zowel voor de echte Willeke-fan als de Willeke-leek (zoals ik). Het boek is echt een compleet verslag over het leven van Willeke en haar dierbaren. Prachtige, ontroerende, emotionele, bijzondere en vooral oprechte verhalen. Wat is die Willeke een bijzonder mens want ja ook dàt gevoel wordt je meegegeven in dit boek.

Uitgeverij: Xander
ISBN: 978940160359
Pagina’s: 256
Prijs: € 19,95

 

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.