Judas – Astrid Holleeder

Gepubliceerd op

9789048825028

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van RTL Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in. Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Altijd heeft Astrid (gedwongen) ‘achter haar broer gestaan’ maar voor zijn vrijlating in 2012 besluit ze dat ze dat niet meer kan en, net als Willem altijd deed, nu zélf dubbelspel zal moeten gaan spelen om hem te kunnen laten opsluiten. De bedreigingen, het terroriseren van zijn familie en de doodsangsten die de familie hebben uitgestaan zorgen voor deze beslissing. Ze kunnen niet meer. De eerste tiran in het gezin was vader, hij sloeg en mishandelde geestelijk en toen Willem naar de middelbare school ging nam hij het stokje zo over leek wel. Willem werd net zo erg als zijn vader, als iets hem niet zinde, als iemand hem tegensprak of hij kreeg zijn zin niet sloeg hij erop los. Ook zijn moeder sloeg hij. Bij Willem was de regel ‘ben je niet met mij dan ben je tegen mij een dan weet je wat ik doe’. Die regel geldt zelfs voor zijn familie. Veel angstige momenten beleven Astrid en haar familie wanneer ze besluit haar gesprekken met Willem stiekem op te nemen, Willem vertrouwt haar blindelings en verteld haar altijd veel zo niet alles maar als ze het niet opneemt praat hij zich er zo onderuit. Een gevaarlijke onderneming maar noodzakelijk in haar ogen. Justitie wil schriftelijke ‘kluisverklaringen’ om te gebruiken wanneer dat mogelijk zou zijn. Wanneer dat na tweeënhalf jaar eindelijk werkelijkheid wordt is het spelletje begonnen en de angst blijft. Want dat ze gaan weten de zussen maar wanneer is nog maar de vraag.

De angst druipt uit het boek vandaan. De titel heeft zijn oorsprong(denk ik) van Cor, hij sprak wanneer hij het over Willem had altijd over ‘hij is judas’. Het terreur dat Willem zijn familie heeft laten ondergaan is allemaal zo onwerkelijk, wat hun is overkomen en is aangedaan maakt dat het wel een fantasieverhaal lijkt. Dat Holleeder zo lang overal mee is weg gekomen is bijna een wonder zoveel als hij op zijn kerfstok heeft. Een behoorlijk intens verhaal en aan het einde ook behoorlijk emotioneel want niet alleen Holleeder krijgt (hopelijk) levenslang maar zijn familie ook want die zullen de rest van hun leven achterom moeten kijken. Een mooie sectie in het midden met foto’s uit het verleden en een kijkje bij een ‘normale’ familie in huis maar niets is minder waar. Noem het dapper noem het dom maar Astrid heeft álles in dit boek verteld dat ze weet een heeft ondergaan.

Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048825028
Pagina’s: 576
Prijs: € 22,50

[bol_product_links block_id=”bol_583d573e64c18_selected-products” products=”9200000068978371,9200000070229220″ name=”Judas – Astrid Holleeder” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.