Mijn kind, Mijn Spiegel – Fleur Van Groningen

Gepubliceerd op

Een kind neem je niet, je krijgt het. En dan verandert het je leven. Maar hoe precies? Voor Fleur van Groningen bracht haar baby heel wat levenslessen met zich mee. Aan de hand van herkenbare anekdotes vertelt Fleur wat het moederschap met haar doet. Ze gaat de strijd aan met haar perfectionisme, ontdekt wat loslaten en onvoorwaardelijk liefhebben is, blikt bereidwillig in een spiegel die haar met blinde vlekken confronteert. Want zelfs als de roze wolk in een donderwolk verandert, valt er steeds wat bij te leren. Terwijl de kleine groeit, groeit zijn moeder met hem mee. Mijn kind, mijn spiegel overstijgt de papflessen en de tepelkloven. De herkenbaarheid die Fleur oproept is véél groter.

Dit boek is het goudeerlijke en inspirerende relaas van een transformatie; soms grappig, soms rauw, steeds zeer ontroerend.

Fleur heeft een moeilijke start gehad in het leven, ze bleek een ongelukje van een vader die geen kinderwens had en een moeder die depressief was na de geboorte van Fleur. Vele traumatische gebeurtenissen in haar jonge leven maakten haar tot een bang en kwetsbaar kind en daardoor ook vele pesterijen te verduren kreeg. Na jarenlang in een Indiase sekte te hebben geleefd, heeft ze zich daarvan gedistantieerd en moest vanaf toen haar eigen pad bewandelen. Fleur haar eerste toekomstbeeld kwam al in haar toen ze nog maar vijf jaar was, ze ging trouwen met een donkerharige en breedgeschouderde man, wonend in een kasteeltje aan het water, zwanen voerend én ze zouden een kindje krijgen, het liefst een jongetje met blonde haren en blauwe ogen. Maar toen Fleur op haar tweeëndertigste nog steeds man en dus kinderloos was, werd het wel steeds moeilijker en dacht ze er zelfs aan om door middel van een zaaddonor dan maar een alleenstaande moeder te worden. Totdat ze ineens die knappe donkerharige man ontmoette die ze altijd voor zich had gezien. Fleur is vijfendertig wanneer het eerste hartverscheurende verhaal zich aandient en na het overlijden van twee dierbaren iets daarvoor komt dit extra hard aan. Wanneer Fleur en haar man dan eindelijk toch zwanger raken begint het grote avontuur van moeder worden en alles dat er dan op haar pad komt, goed en slecht, mooi en minder mooi maar allemaal even belangrijke lessen die Fleur nodig heeft om de beste versie van zichzelf te worden, te zijn en te blijven.

Weer een prachtige cover, bij dit boek niet met alleen Fleur op de foto maar ook haar prachtige kindje. Een intieme foto van een vrouw die vooral degene is geworden door alles dat ze heeft meegemaakt, geleerd en vooral door het krijgen van haar kindje. Voor degene die nog hard aan ‘het oefenen’ zijn om een kindje te krijgen zullen sommige dingen best hard binnenkomen en je weer even met beide benen op de grond zetten, maar het is door Fleur op een mooie manier geschreven. Ook zul je vast wel even een traantje wegpinken (ik in ieder geval wel) wanneer je leest over het begin van de toch wat onzekere zwangerschap na de miskramen. Fleur kan zo ontzettend mooi vertellen over hoe die eerste paar maanden zijn geweest en het moment van onthulling van het geslacht van hun kindje, dat je intens meeleeft. Wat ook een hele fijne (en vernieuwende) bron van informatie is voor iemand die hoog sensitief is (zoals ikzelf), is dat fleur een hoog sensitief (HSP) persoon is. Het is mooi om te lezen hoe ze je uitleg hoe je dat in je leven als (nieuwbakken) mama kunt toepassen, en waar je op moet letten, ook als je kind jouw hoog sensitiviteit heeft overgenomen, want het is genetisch.  Fleur is door haar hoog sensitiviteit erg gevoelig voor energieën en prikkels en ook deze verhalen lees je in het boek, sommige menen zullen daar niks mee hebben of er niet in geloven maar voor degene die hetzelfde in het leven staan als Fleur, schuilen er mooie en wijze lessen in Fleur haar boek. Een rauw, in-en in eerlijk en ontroerend boek, er zullen weinig mensen zijn die zo eerlijk durven vertellen over wat ze fout hebben gedaan of dáchten te hebben gedaan maar Fleur schroomt deze eerlijkheid niet, en dat maakt haar nog krachtiger dan ze al is in mijn ogen. Haar innerlijke reis naar een goede moeder zijn en zichzelf in de tussentijd niet vergeten is werkelijk ontroerend en inspirerend te noemen. De belangrijkste, en mooiste boodschap in dit boek is dat haar kindje helend heeft gewerkt voor Fleur haar innerlijke kind, het kind dat zoveel had meegemaakt en dat door haar eigen kindje nu, dingen eindelijk kon verwerken en in het juiste perspectief kon plaatsen. Een prachtig boek over de wens naar een eigen kindje, het krijgen ervan en de helende kracht die ervan uitgaat zolang jij je er maar voor open durft te stellen. De liefelijke mama-beer tekeningen die je door het boek heen vindt komen van Fleur zelf, Fleur is namelijk een creatief bijtje met een sterke wil en kracht voor tien.

Uitgeverij: Horizon
ISBN: 9789492958891
Pagina’s: 368
Prijs: € 21,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.