Geef dat kind een slok jenever; 70 jaar geleden sliepen ouders vredig & ongestoord – Dorine Hermans & Els Rozenbroek

Gepubliceerd op

9789000357321_download

Dit boek had ook als titel kunnen hebben: Geef dat kind een pak slaag. Bind het aan een boom. Sluit het op in het kolenhok. In de jeugd van auteurs Dorine Hermans en Els Rozenbroek keek niemand op van deze adviezen, tegenwoordig zouden uw buren onmiddellijk de politie bellen.

In de rubriek ‘Vraag het de vrolijke opvoedtantes Els en Do’ in magazine Kek Mama geven Els en Dorine maandelijks antwoorden op vragen van een generatie ouders die wordt gedreven door het verlangen hun kinderen een feestelijke jeugd te geven. Ouders die de rol vervullen van gastvrouw en –heer: als de gasten zich niet uitbundig amuseren hebben de ouders gefaald. Een schrijnend misverstand, vinden de tantes.

GEEF DAT KIND EEN SLOK JENEVER is een poging een gulden middenweg te vinden tussen de verschillende opvoedstijlen van de afgelopen zeventig jaar.

Dorine en Els zijn geboren in de overgangsperiode tussen twee opvoedtijdvakken. Zij kennen hierdoor van dichtbij de twee haaks op elkaar staande opvoedmethodes als geen ander. Vroeger stonden de ouders centraal; het kind moest gebroken worden voor absolute gehoorzaamheid. Tegenwoordig staat het kind centraal en weten we veel meer over de schadelijke effecten die de opvoedmethodes van vroeger hadden.

Daarnaast schakelen ze bij het beantwoorden van lezersvragen vaak de hulp in van Dorines buurvrouw; de 90-jarige mevrouw Hupperts, die maar liefst negen kinderen op de wereld heeft gezet (waarvan drie huilbaby’s). Op de lezersvragen krijg je dus niet alleen het inzicht van Do en Els, soms vragen ze haar om advies en soms pakken ze De Baedeker voor de huisvrouw erbij; een duizenden pagina’s tellende opvoedbijbel uit de jaren vijftig, samengesteld door pedagogen, artsen, bloemschikdocenten, leraressen wassen, etc.

De vragen zijn ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën, van baby’s, peuters, kleuters, schoolkinderen tot ouders, grootouders, de juf en de rest van de wereld. Els en Dorine schrijven luchtig en met de nodige dosis humor, al is er wel lang en goed over hun antwoord nagedacht. Met name de quotes uit De Baedeker voor de huisvrouw vond ik als moeder enorm schokkend, evenals de manier waarop vroeger werd opgevoed.
De vragen in dit boek gaan over alles wat met opvoeden te maken heeft. Hoe krijg je je kind achter de computer vandaan, hoe ga je ermee om als je kind foute vrienden heeft, hoe krijg je je baby in slaap, moet je terugslaan of niet? Er worden enorm veel vragen beantwoord door de tantes. De antwoorden zijn logisch en bevredigend, zoals de opvoedtantes zelf beweren weten we alles al, we worden alleen doodgegooid met zoveel informatie dat we het niet meer helder kunnen zien.
Kinderen die slaan en bijten, pestende kinderen, juffen die je kind niet zien staan, dwangmatig gedrag bij kinderen, dit zijn maar enkele voorbeelden van de hedendaagse problemen waar mensen tegenaan lopen. Problemen met je partner, ouders, schoonouders, vrienden, leraren, iedereen roept de opvoedtantes om hulp. Ik ben dan ook zeer dankbaar dat ze hun wijsheid hebben gebundeld in Geef dat kind een slok jenever, zodat ik het er altijd bij kan pakken als ik met een bepaalde vraag zit.

Het doel van dit boek is het duidelijk maken dat je opvoeddeskundigen niet al te serieus moet nemen. Vroeger werden huilbaby’s in de schuur gezet of kregen ze een scheut jenever door de fles; dit alles op advies van deskundigen. De boodschap van Dorine en Els is dan ook dat je de opvoeddeskundige maar moet laten kletsen en naar je eigen instinct moet luisteren.

Leerzaam, wijs, humoristisch maar toch serieus, zijn de kernwoorden van Geef dat kind een slok jenever. Ik heb genoten van dit boekje, dat Dorine en Els zo verwoord hebben dat je het idee hebt dat je bij je oma bent gaan uithuilen en zij op elke wond een pleister heeft geplakt.

Over de auteurs:
Dorine Hermans (1959) is historica. Ze publiceerde onder andere over het koninklijk huis voor Elsevier, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Van haar hand verschenen de boeken: Pieter van Vollenhoven, burger aan het hof, Wie ben ik dat ik dit doen mag en Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren (samen met Daniela Hooghiemstra).
Els Rozenbroek (1957) is columnist en bladenmaker. Ze was hoofdredacteur van Kinderen, Top Santé en Vrouw Vandaag, schreef Het Dagboek van Juul in Libelle en werkte veertien jaar als eindredacteur van LINDA. Ook lanceerde ze in 2016 het succesvolle saarmagazine.nl dat de prestigieuze Mercur won voor Lancering van het Jaar.

Uitgeverij: Unieboek | Het Spectrum
ISBN: 9789000357321
Pagina’s: 157
Prijs: €15,-

[bol_product_links block_id=”bol_59f0dcd4e5199_selected-products” products=”9200000079006300″ name=”Geef dat kind een slok jenever; 70 jaar geleden sliepen ouders vredig & ongestoord – Dorine Hermans & Els Rozenbroek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.