Merci Blaise! – Maïti Goldman

Gepubliceerd op

Cover

In deze zes korte verhalen kaart Maïti Goldman verschillende thema’s aan met haar gevoelige en tere pen, “simpelweg vrouwelijk”, zoals ze het zelf zegt: pijn, opstand, onbegrip tegenover scheiding, of het nu komt door dood, ziekte, of simpelweg door een overplaatsing op het werk.

Clémence hervindt haar glimlach en haar levenslust dankzij de schrijver Blaise Cendrars, die haar vanaf Orion, zijn ster, bij de hand neemt …

Agnes dacht dat haar mama was doodgereden door een auto, totdat ze de waarheid ontdekt …

Arno heeft nauwkeurig zijn “lange reis” voorbereid, de eerste zonder zijn ouders …
Maïti Goldman laat ons zien dat, ondanks de pijn, het leven een prachtig cadeau is. Ze is geboren en opgegroeid in Nederland. Haar eerste werkervaring, in de grootste universitaire boekhandel van Amsterdam, heeft haar belangstelling voor lezen en schrijven bevestigd. Sinds meer dan vijftig jaar gevestigd in Frankrijk, schrijft ze direct in het Frans.

‘Ik schrijf altijd,’ zegt ze, ‘maar er waren echt uitzonderlijke omstandigheden voor nodig om de beslissing te nemen en de stap te zetten mijn eerste boek aan een uitgever voor te leggen.’

In 2009 gepubliceerd in Frankrijk, vertaald naar het Nederlands en uitgegeven in Nederland in 2011, is haar eerste werk: ‘Een liefde leeftijdsloos’ in het Amerikaans in 2014 in de Verenigde Staten uitgegeven.

Merci Blaise! is een bundel met zes prachtige verhalen. Eerder werd de bundel al uitgegeven in Frankrijk. De verhalen zijn uit het leven gegrepen als het ware, hoewel niet allemaal biografisch. Wel hebben de verhalen allemaal een rode draad; ze gaan allemaal over het leven. Een leven dat mooi kan zijn, maar soms ook vol pijn en verdriet zit, bijvoorbeeld door scheiding, in de breedste zin van het woord. Toch is het leven, zoals de schrijfster zelf zegt, een cadeau.

Emotie voert de boventoon in Merci Blaise! De verhalen zijn prachtig, doch schrijnend. Verdrietige onderwerpen als het moeten missen van een ouder zijn zware onderwerpen. Toch weet de schrijfster hier een positief beeld bij te scheppen. Op een bijzondere manier beschrijft zij bijvoorbeeld in het eerste verhaal het gemis van een vader, hoe Clémence daarmee om weet te gaan en het leven haar weer enigszins toelacht. Een prachtig verhaal en het is dan ook niet verwonderlijk dat de schrijfster hiervoor de speciale Prijs ‘Lokaal Erfgoed’ heeft ontvangen. Deze prijs werd overigens uitgereikt door het netwerk ‘Au fil des Pages 78’ van de Bibliotheek Frontenac in Jouars-Pontchartrain.

Wat Merci Blaise! zo bijzonder maakt is dat de verhalen qua thema ver uit elkaar liggen. Zo bevat de bundel ook het verhaal De den met twee spitsen, een verhaal wat zich afspeelt in de Tweede Wereld Oorlog. Toch is ook de clou van dit verhaal hetzelfde als alle andere; het verlies, het lot van het leven en hoe daarmee om te kunnen en willen gaan. Verhalen met een diepere betekenis die je soms wel eens kunnen aanzetten tot denken. Na het lezen van merci Blaise! kom je conclusie dat het leven zwaar kan zijn, maar zeker ook mooi is. Dat alles samen maakt Merci Blaise! een fijne bundel vol warme verhalen die het lezen meer dan waard zijn.

Uitgeverij: aquaZZ
ISBN: 9789491897221
116 pagina’s
Prijs: € 13,50

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.