Hypernachtserie 2: Lotsdochter – Erik Le Romancier

Gepubliceerd op

Asverze is een jonge vrouw die woont in Maanwelle, een grimmig en geïsoleerd stadje dat wordt gedomineerd door mannen. Wanneer door de naderende Hypernacht vrouwenhaat en godsdienstwaanzin om zich heen grijpen en haar leven gevaar loopt, besluit ze in het diepste geheim de stad te ontvluchten.  Dat blijkt echter nog niet zo makkelijk, want alle omstandigheden werken tegen haar. Het feit dat Asverze een door de Goden aangewezen Lotsdochter blijkt te zijn, maakt het alleen maar nog gecompliceerder. Toch is Asverze vastbesloten te vertrekken. Terwijl haar broer op mysterieuze wijze verdwijnt en er in haar omgeving doden vallen, stelt zij in een race tegen de klok alles op alles om weg te komen uit Maanwelle.

Lotsdochter is deel twee van de Hypernachtserie en de opvolger van Asverze.
In Lotsdochter gaat het verhaal van de jonge vrouw Asverze verder. Even een snelle terugblik naar deel 1 waarin je kennismaakt met Asverze. Ze groeit op in Maanwelle, een stadje waarin mannen de scepter zwaaien en vrouwen minder dan niets zijn. Hoewel haar is geleerd onderdanig aan de mannen te zijn, houdt Asverze er zo haar eigen ideeën op na. Wanneer ze ziet hoe men met vrouwen omgaan en de rol die hen wordt toebedeeld is Asverze vast van plan zich te onttrekken aan deze wereld en voor zichzelf te kiezen. Helaas lijkt dat niet te lukken en in dit tweede deel van de Hypernachtserie volgt dan ook een volgende poging.

Dat Asverze de vrijheid wil vinden blijft ook in Lotsdochter haar doel. Het wordt haar echter wel heel erg moeilijk gemaakt want werkelijk niets help mee aan haar gevecht naar de vrijheid, maar toch blijft ze het proberen. Asverze is gevlucht tijdens de boeteprocessie, een soort van ritueel waar Foutvrouwen worden gestraft. Haar vlucht mislukt en ze raakt in coma. Dit tweede deel begint met het ontwaken van Asverze, bijgestaan door haar moeder Ysala. Hoewel, bijgestaan is een groot woord. Ysala is duidelijk gehard door het leven in Maanwelle. Het is zoals het is en voor Ysala lijkt er geen keuze te zijn. Het is voor haar haast normaal dat mannen zich verlekkeren aan de naakte vrouwen tijdens de boeteprocessie en dat haar man zich na afloop aan haar vergrijpt. Het is immers Ysala haar taak als zijn vrouw zijnde om onderdanig te zijn en alles te laten gebeuren, haar eigen gevoel telt niet. De verwondering van Asverze op deze boodschap is begrijpelijk, de berusting van haar moeder geeft je als lezer kippenvel. En zo gaat ook de rest van het verhaal wat in het teken staat van Asverze die wanhopig wil ontsnappen aan de eeuwigdurende vrouwenhaat in Maanwelle. Haar ouders hebben een soortgelijk leven voor Asverze voor ogen; trouwen en de volgzame en vooral onderdanige vrouw worden van haar man, zonder tegenspraak of eigen wil. Als dan blijkt dat Asverze de Lotsdochter zal zijn lijkt haar leven uitgestippeld te zijn. Maar Asverze vecht en vlucht. Haar zware strijdt vervolgt, zal het haar lukken om de vrijheid eindelijk te vinden en het grimmige vrouwen hatende stadje Maanwelle achter zich te laten?

Ook dit tweede deel van de Hypernachtserie doet je, net als het eerste deel, regelmatig verbazen en soms ook kwaad maken als vrouw zijnde. Het respectloze gedrag van mannen en het onderdanig zijn van de vrouwen hieraan komt ook in dit deel weer naar voren. Maar ook de vechtlust van Asverze, die vast van plan blijft om zich te ontdoen van de waanzin die in het grimmige stadje heerst. Het verhaal zelf leest als een trein. Auteur Erik Le Romancier heeft duidelijk een talent voor het fantasy genre. Het boekverhaal steekt goed in elkaar en door de schrijfwijze weet hij de lezer boeiend te houden. Lotsdochter is dan ook een succesvol vervolg op het Asverze.

Hypernachtserie 2: Lotsdochter – Erik Le Romancier
ISBN: 9789090355375
341 pagina’s
Prijs: € 23,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.