De Rode Adem – Le Souffle Rouge – Hanneke ter Hoven

Gepubliceerd op

De Rode Adem - Le Souffle Rouge - Hanneke Pril

Vanaf haar zevende opgroeiend in Tunesië is Hanneke ter Hoven in de loop van de tijd een persoon uit drie culturen geworden: ze heeft Nederlandse ouders, gaat naar een Franse school en woont in Sousse, de derde stad van Tunesië. Als adolescent vraagt ze zich dan ook vertwijfeld af : ‘Ben ik Nederlandse, Française of Tunesische?’. Stukje bij beetje wordt het antwoord op de worsteling aangaande haar identiteit duidelijk : ‘Ik ben mezelf’. Maar achter dat inzicht gaat een dieper probleem schuil: ‘Wie ben ik eigenlijk?’ In moderne, originele en luchtige gedichten, zonder pathos, maar met een mix van zelfanalyse en mysterie, probeert Hanneke ter Hoven in deze bundel een antwoord te vinden op haar cruciale vraag.

Hanneke ter Hoven verhuist als zeven jarig meisje met haar ouders naar Tunesië. Op haar achttiende vertrekt ze naar Parijs om Franse Taal en Letterkunde te studeren aan de Sorbonne. Ze promoveert met succes en keert terug naar Nederland. In 2014 publiceert ze haar debuutroman Tanja’s Reizen waarin ze haar multiculturele ervaringen heeft verwerkt.

De Rode Adem – Le Souffle Rouge is een bundel met gedichten. Bijzonder aan deze bundel is dat hij tweetalig is. Waar op de linker bladzijde het gedicht in het Nederlands staat, staat op de rechter bladzijde datzelfde gedicht in het Frans. Een bijzondere combinatie. De gedichten zijn als het ware een zoektocht naar de auteur zelf. Wie is ze, waar staat ze. Die zoektocht is niet verwonderlijk; Hanneke heeft Nederlandse ouders, groeide op in Tunesië en ging naar een Franse school. Moeilijk om dan te ontdekken wie je bent. Toch is het Hanneke gelukt. Haar gedichten zijn zeer uitlopend van onderwerp. Over de liefde, het leven en de soms kleine, maar ook grote dingen in het leven. Gaandeweg ontdekt Hanneke dan ook wie ze is: zichzelf.
Het gedicht Een vreemde taal is een mooi voorbeeld van haar zoektocht:

Een vreemde taal
De pijn die in mij borrelt
is een diepe vulkaan.
Op een dag
het moet wel
barst hij uit.

Ik ga naar een winkel, koop
verf, potloden, stiften en krijt.

Thuis teken ik alle muren vol.
In mijn woonkamer,
versier ik de ramen en het balkon,
in mijn slaapkamer
schrijf ik op het plafond.

Voorbijgangers en bezoekers wijzen naar hun hoofd.

Maar ik luister niet.
Ik ben niet gek,
ik zoek een vertaler.

De gedichten zelf lezen eerlijk gezegd meer als kleine verhaaltjes. Sommige van deze gedichten zijn kort en bondig, terwijl bij enkele anderen de auteur meer woorden gebruikt. Een mooi voorbeeld is het stuk Een kant en klare identiteit. Dit gedicht, van ruim 2,5 bladzijde, is de perfecte weerspiegeling van de zoektocht van iemand die op zoek is naar haar eigen identiteit. Hoewel dit gedicht niet autobiografisch is heeft het veel herkenbare punten voor de schrijfster zelf. De worsteling, de afwegingen die ze maakt en het antwoord wat ze hoopt te vinden zijn op bijzondere wijze beschreven en weten de emotie perfect over te brengen. Andere gedichten zijn zoals gezegd wat korter. En ook wat eenvoudiger. Althans, dat denk je in eerste instantie. Wanneer je ze nogmaals overleest zie je de diepere betekenis. Één ding is zeker, Hanneke heeft een bijzondere manier van schrijven.

De Rode Adem – Le Souffle Rouge is de eerste gedichtenbundel van Hanneke ter Hoven. Eerder schreef zij Tanja’s reizen, een multiculturele roman.

Uitgeverij: Boekenbent
ISBN: 9789462039278
86 pagina’s
Prijs: € 13,95

[bol_product_links block_id=”bol_569013f33a2d9_selected-products” products=”9200000053205763″ name=”De Rode Adem – Le Souffle Rouge” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.