Papa, ik mis je – Mireille Geus & Evy van Guyse

Gepubliceerd op


Dit boek komt met een waarschuwing: het papier zal nat worden van de tranen. Deze bundel bevat gedichten van Mireille Geus, geschreven vanuit een kind dat geconfronteerd wordt met het ergste dat hem of haar kan overkomen: de dood van een ouder.
In de loop van de gedichten komen alle gevoelens aan bod: het ongeloof, de wanhoop, de woede, het verscheurende gemis… maar uit alles spreekt dat wat achterblijft: de herinneringen en de liefde
.

Het boek bevat gedichten van Mireille de Geus en gaan over het gemis van een Papa. Mireille laat alle gevoelens de revue passeren, van ongeloof en verdriet tot boosheid en pure liefde van een kind naar z’n vader. Je wandelt samen met een kind langs het pad van het verlies en verdriet. De officieel hoofdstukken in het boek luiden ‘ontkenning’, ‘woede’, ‘onderhandelen’, ‘depressie’ en ‘aanvaarding’ en de eerste keer dat ik het boek las ging ik zo op in de gedichten dat ik de hoofdstukken niet echt meer door had. Toen viel mij zelf al op dat het van een héél slecht en verdrietig gevoel, naar aanvaarding ging in de gedichten, je voelt de emotie in de gedichten anders/ lichter worden, en ik vind dat heel knap gedaan van Mirreile.

De illustraties van Evy, daar moet je af en toe even goed over nadenken of het gedicht nog een keer lezen om de illustratie te duiden, maar ze zijn erg mooi gemaakt. De enige illustratie die ik eigenlijk de mooiste vind, maar uiteindelijk toch een beetje minder vind, is de illustratie van de cover van het gedicht ‘papa’ op bladzijde 19 en 20. Dit is namelijk een ontzettend mooie illustratie, maar er staat een onooglijk wit vierkantje met een zwart oog erin getekend, waarom dat is weet ik niet echt (het zal iets in het gedicht zijn) maar het haalt wel de schoonheid uit de illustratie en het had op een andere manier mooier geweest. De gedichten vind ik behalve de rijm vorm meer een mooi kort verhaaltje dan echt een gedicht, en dat maakt dat deze gedichten voor iedereen te lezen zijn. Wat heel fijn is want vaak zijn gedichten bijna onleesbaar omdat het een stukje hoogstaande literatuur blijkt. Wanneer ik de cover opensloeg en de eerste 2 pagina’s zag, moest ik echt even blijven kijken, omdat het leek alsof de kreuken echt waren, heel mooi gedaan.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047715207
Pagina’s: 61
Prijs:€ 15,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.