Atlas van Imaginaire landen – Dominique Lanni

Gepubliceerd op

atlas_van_imaginaire_landen_mp

Eeuwenlang hebben legendes en mythes leven gegeven aan verafgelegen landen en continenten, mysterieuze koninkrijken en vreemde mensen. Deze nieuwe poëtische atlas neemt je mee op een fascinerende reis langs 34 mythische plaatsen en brengt hun geschiedenis – echt of verzonnen – weer tot leven, gebaseerd op oude mythes of getuigenissen van zeevaarders en veroveraars.

Van Cythera – thuis van liefdesgodin Afrodite – tot Kreta, waar Theseus vocht met de minotaurus. Naar het Oosten in de voetsporen van Marco Polo en zijn verhalen over luxueuze paleizen en parels als Cathay, Cipangu… en Afrika met het koninkrijk van Sheba en Congo, het land van melk en honing. Tot de legendarische plaatsen uit de Nieuwe wereld, zoals het land van de Amazones en El Dorado.

Een heel apart boek over, zoals de titel al zegt, imaginaire landen. Het is niet zo dat de landen verzonnen zijn, maar soms kloppen de locaties niet precies of de verhalen en of namen zijn aangedikt of verzonnen. Bijvoorbeeld de slag van Troje schijnt niets meer te zijn dan een schermutseling tussen twee bendes in plaats van een echte oorlogvoering. Of dat Marco Polo van horen zeggen in zijn boek heeft neergezet hoe een kasteel en dat land eruit heeft gezien wat waarschijnlijk zwaar overdreven was. Columbus kwam er pas op zijn derde reis achter dat het allemaal niet klopte maar ontdekte op zo’n reis wel iets anders, iets nieuws. Sommige verhalen en landen worden (ondertussen)gestaafd met (enig) bewijs, van andere verhalen en landen is het nog altijd de vraag wat er waar is van de verhalen. Prachtige vertellingen over ontdekkingsreizen en de visie van degene die die reis gemaakt hebben.

Ik ben nooit een ster geweest in aardrijkskunde op school dus ik kan moeilijk (eigenlijk niet) dingen bevestigen of ontkennen die hier allemaal in geschreven staan, maar ik kan je wel vertellen dat je door dit prachtige boek met zijn prachtige verhalen en kaarten verlangt naar meer informatie over de dingen die je hier voorgeschoteld hebt gekregen. En of dat nu is om te kijken welke verhalen er echt waar zijn of dat je gewoon meer wilt weten over de landen, steden of gebieden is om het even. De kaarten die bij de verhalen getekend zijn laten je zien waar een land of gebied tussen ligt en doen dat op bijna magisch mooie wijze. Het boek zelf oogt op leeftijd ook al is het splinternieuw, en daarbij de zwarte band die van stof is geeft net dat extra tintje oud waar het zo naar verlangt. Ontzettend mooi boek. In dit boek staat mythische niet zo zeer voor het verschijnen woord maar in mijn ogen meer voor de ongelofelijke dingen een de bijzondere dingen die verteld worden, want ook dàt is één van de definities van mythisch.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401435802
Pagina’s: 144
Prijs: € 24,99

[bol_product_links block_id=”bol_580f15c3eb07e_selected-products” products=”9200000057347561″ name=”Atlas van Imaginaire landen – Dominique Lanni” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.