UP – Myrthe v/d Meer

Gepubliceerd op

downloads

Emma is jong, getalenteerd, bevlogen en ze heeft levenslang…
De levenslange diagnose manisch depressief. Als Emma vol goede moed naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeuren er een aantal dingen die ze niet helemaal had voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de PAAZ. Alweer. Terwijl Emma op zoek gaat naar een verklaring, raakt ze langzaam maar zeker verstrikt in de wonderlijke wereld van pillen, psychiaters en patiënten. Hoeveel last mag je als psychiatrisch patiënt je omgeving bezorgen? Waar loopt de grens tussen problemen bespreken en anderen ermee chanteren? 

Het verschrikkelijke nog indrukwekkendere vervolg van PAAZ. Al in het begin merk je al dat soms eerlijkheid niet het langs duurt, vooral niet in de psychiatrie, Emma wordt tot haar grote schrik wéér opgenomen op PAAZ. Maar waarom? Ze snapt niet wat nou het probleem is, is ze gelukkig is het weer niet goed. Maar dat is natuurlijk niet de reden om haar weer op te nemen, de reden is veel verontrustender dan ze zelf denkt, helemaal omdat Emma zelf niet ziet wat er mis is met haar denkwijze en theorieën. Na de zoveelste test ronde is er vorig jaar toch uit de tests gekomen dat ze asperger heeft en nu gaat ze door voor de volgende diagnose,’nieuwe rondes nieuw kansen’.Ze moet weer allemaal formulieren en tests invullen en maken om erachter te komen of ze manisch depressief is. Ondertussen gaat het leven in PAAZ verder en ontmoet ze weet nieuwe mensen waarvan Michiel er een is, het is en aparte jongen met grappige tekst T-shirts die de verpleging soms tot waanzin drijven en de lezer laten lachen. Beatrice die zich stoerder voor doet dan ze in werkelijkheid is en Linda die haar werk geheim wil houden omdat dat niet past bij hoe ze er nu bij loopt, ook komt Emma Dimitri weer tegen en dat voelt goed voor haar, om een oude bekende weer te zien en niet helemaal alleen te zijn. De psychiaters en psychologen zitten elkaar weer in de haren, de een vind dit de ander vind dat maar nooit zijn ze het met elkaar eens en dat drijft zelfs mij als lezer tot waanzin, sommige dingen die gezegd durven worden en gedaan worden gaan mijn pet te boven en is schandalig.

In dit deel is goed te lezen hoe gecompliceerd het allemaal kan zijn en ook werkelijk is in de wereld van de psyche. Niets is wat het lijkt en als het ergens op lijkt is het stiekem meestal toch wel weer iets anders. De onmacht en frustratie van Emma lijkt alleen maar groter te worden in haar zoektocht naar beterschap. Wat in dit boek mooi naar voren komt is dat mensen die ‘gek’ niet achterlijk zijn, zoals helaas vaak word gedacht, Emma verteld dingen een doet dingen waar zelfs ‘gezonde’ mensen niet over na zouden denken en dat ontroerd mij enigszins. Emma is zo slim en grappig en toch zo ziek dat dat mij erg raakt in dit boek. Je voelt de verwarring die ze in haar hoofd doormaakt, ze wéét dat dingen er niet zijn maar vóelt wel dat ze er zijn en dat maakt haar doodsbang, maar ook sterker. Emma wil naar huis en ze wil het zelf doen en ik hoop in het diepst van mijn hart dat haar dat gaat lukken.

Uitgeverij: The House Of Books
ISBN: 9789044347203
Prijs: € 9,99
Pagina’s: 333

 

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.