Een soort vonk – Elle McNicoll

Gepubliceerd op

Tijdens een schoolproject ontdekt de elfjarige Addie dat in het dorp waar ze
woont, vroeger heksen werden vervolgd én gedood. Ze vindt het zo onrechtvaardig
dat ze een monument wil oprichten voor de vrouwen die daar onterecht de
dood vonden. Maar het dorp zit er niet op te wachten. Zo’n monument is alleen
maar een herinnering aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis.
Addie laat het er niet bij zitten. Ze voelt zich verwant met deze vrouwen uit het
verleden. Net als de ‘heksen’ vroeger, wordt zij nu raar aangekeken door mensen
die haar anders vinden. Ze heeft namelijk autisme en reageert vaak niet zoals
mensen verwachten. Addie begrijpt hoe machteloos de onterecht veroordeelde
vrouwen zich moeten hebben gevoeld, want ze waren gewoon wie ze waren… net
als zij.
Durft Addie, die zich het liefst op de achtergrond houdt, de strijd met haar
dorpsgenoten aan?
Addie en haar oudere zus zijn ware Lemniscaat Heroes: meiden die anders zijn,
maar zichzelf blijven – en daardoor de wereld mooier maken.

Voor Addie gaat het leven te snel, veel te snel, en de enige die haar écht lijkt te begrijpen is haar zus Keedie. Haar andere zus Nina…. daar begrijpt ze helemaal niks van. Haar vriendinnetje op school heeft een nieuw vriendinnetje en Addie voelt zich daardoor nog meer alleen dan anders. Maar er is een nieuw meisje in de klas, Audrey, die Addie aanspreekt en waarmee ze nu optrekt. Wanneer de juffrouw op school verteld over de heksen veroordelingen, en dat dat ook in Juniper het dorpje waar Addie woont gebeurde, raken Addie haar hersenen geobsedeerd door dat verhaal, ze wil er alles over weten én wil ze een monument voor de heksen. Maar dat is makkelijker verzonnen dan voor elkaar gekregen.

De losse omslag is al mooi, donkerblauw met een kleurrijk meisje middenin, maar wanneer je deze losse cover eraf haalt is het meisje weg en heeft ze het hele boek in haar kleuren gedoopt, echt prachtig gedaan. Dit boek doet mij meteen denken aan ‘de geur van groen‘ van Pamela Sharon en ‘de waarheid volgens manon Buttle’ van Leslie Connor, ook daar geeft het hoofdpersonage kleur aan gevoelens en klanken, echt een prachtig gegeven vind ik dit. Autisme is een aandoening waar nog veel over te leren valt, en wanneer een schrijfster als Elle een boek als dit schrijft, zijn we (hopelijk) weer een klein stapje dichterbij het ‘oh ja zo zit dat dus’ gedachte (vind ik). De titel vind je overal in het boek terug en is eigenlijk heel ontroerend wanneer je het Addie voelt uitspreken. Dit hele verhaal is een en al ontroering en onbegrip, maar weinig mensen durven zich te verdiepen in het autisme, wat verwarring brengt in een wereld vol mensen die ‘anders zijn’, en dat is zo zonde want iedereen is mooi op z’n eigen manier. Addie krijgt het flink te verduren met haar ‘anders zijn’ en dat wordt in dit verhaal prachtig verteld, het zou verplichte kost op scholen mogen zijn van mij. Een prachtige zin in het boek vind ik ‘en niemand mag van mijn anders-zijn een stok maken om mij mee te slaan’ dat is zo ontzettend mooi verwoord en het emotioneerde mij ontzettend, zeker omdat de woorden daarvoor, ‘er is niets mis met me’ al ontzettend beladen en zo waar zijn. Het nawoord is minder liefdevol dan ik hoopte omdat Elle hierin ook geen lieve woorden voor zichzelf gebruikt in mijn ogen, nobody en vreemde eend, vind ik niet erg lief ls je het over jezelf hebt en zo’n prachtig verhaal hebt gebracht. Misschien is het grappend bedoeld, maar zeker met de boodschap in dit verhaal vind ik het niet erg passend. Na het nawoord krijg je nog een paar boeken voorgeschoteld met ditzelfde thema wat heel mooi is want het mag wel aangeprezen worden om hopelijk zo meer begrip en respect te kweken.

Elle McNicoll miste in boekenwereld neurodiverse auteurs en besloot daarom zelf een boek te gaan schrijven, ‘Een soort vonk’ is haar debuut. De term neurodiversiteit verwijst naar variatie in het menselijk brein met betrekking tot gezelligheid, leren, aandacht, stemming en andere mentale functies. Het heeft betrekking op het autisme.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047712664
Pagina’s: 176
Prijs: € 15,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.