Kleuren in de natuur – Jana Sedláčková & Štěpánka Sekaninová Illustraties Magdalena Konečná

Gepubliceerd op

De natuur wemelt van de schitterende kleuren. Geïnspireerd door planten, dieren en mineralen bedachten mensen er namen voor. In dit boek vind je de twaalf meest bekende kleuren en hun schakeringen. Vaak loopt er een direct lijntje tussen hun naam en de natuur. Heb jij je ooit afgevraagd hoe geel ruikt? Hoe blauw klinkt? Of hoe roze zou voelen als je het kon aanraken? Je leest erover in dit boek.

Tot slot: ben jij een artiest in de dop? Blader dan snel naar de kleurencursus achterin. Voor je het weet schilder jij net zo prachtig als de natuur zelf!

In dit prentenboek draait alles om kleur. Hoe de mens overal een naam aan heeft gehangen, en hoe of waaraan we dat kunnen zien. Er worden 12 kleuren tentoongesteld aan de hand van voorbeelden uit de natuur, denk hierbij aan dieren, planten of voedsel. Als ik bijvoorbeeld de kleur geel neem, zien we een zonnebloem, een kanarie en een citroen. Bij blauw zie je een bosbes, een mineraal en een vlinder. Het is een een poëtisch vormgegeven boek, met zinnen als ‘Geel – glimlacht als een zonnebloem in bloei. Zoemt als een hommel in volle vlucht. Straalt warm als de zon die ’s ochtends door de kier in het gordijn je gezicht kietelt’. En de woorden die de kleur van geel dragen zijn cursief om het te versterken/ verduidelijken. Heel mooi en treffend. De enige kleur die ik niet helemaal vind kloppen is wit, daar komen kleuren in voor die ik niet wit vind, zoals een koolwitje (vind ik meer geel) of amandelwit (vind ik meer oranje of rose achtig). Door het hele boek heen vind je de poëzie, in de letters, in de illustraties en in de woorden, een prachtig boek waardoor je zelf ook zin krijgt om te kleuren. En laat daar nou net over nagedacht zijn, want achterin het boek leer je kleuren mengen, en kun je de meest kleurrijke kunstenaar in jezelf naar boven halen. Magdalena maakt hele mooie, verfijnde illustraties, heel zacht maar wel duidelijk. De illustraties zijn op een kinderlijk leuke manier gemaakt (een beetje van het echt af qua vormen of verhoudingen) maar daarom juist erg leuk om naar te kijken. Wat ik zelf heel jammer vind is dat ik weinig tot niets over de auteurs kan vinden. Over Jana kan ik alleen maar vinden dat ze een voormalig voetbalster is. En van Stephanka dat ze een tv reporter was voor kinderprogramma’s, en altijd al boeken heeft willen schrijven, wat haar nu dus is gelukt. Al met al een prachtig en groot boek vol kleur en beelden van kleur.

Uitgeverij: De vier windstreken
ISBN: 9789051167948
Pagina’s: 32
Prijs: € 15,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.