Manus & Janus en Sinterklanus – Dick Bouquet

Gepubliceerd op

Rijk geïllustreerd spannend, slapstickachtig leesboek met een alternatieve Sinterklaas en een aantal boeven en helden in de hoofdrol. Met kleurrijke Pieten in de bijrollen.

Sinterklaas* staat er helemaal alleen voor: op de stoomboot op weg naar Nederland worden al zijn Pieten ineens geveld door een geheimzinnige Pietengriep. Zonder zijn Pieten lukt het hem niet eens zijn veters te strikken! Hoe moet dat nu verder? Sinterklaas is een beetje wanhopig, zeker nadat er aan boord van alles mis gaat. En dan is boef Blitz met zijn handlangers ook nog eens in de buurt… Manus en Janus springen te hulp, samen met de slimme Sophietje. Maar redden zij Sinterklaas wel op tijd uit de problemen?

*Van dit Sinterklaasverhaal is, in een iets andere versie, in 2015 een bioscoopfilm verschenen onder de titel ‘Sinterklaas is nog niet jarig!’ (Roxy Movies)

In Manus & Janus en Sinterklanus lees je hoe Blitz Glimmer, ook wel meneer B genoemd, samen met de boeven Boef en Kneggie gaan proberen om het Sinterklaasfeest te saboteren. Hoewel Blitz al behoorlijk rijk is, is hij van plan om nog meer geld te stelen. Het plan is om Sinterklaas uit de weg te ruimen. Dat begint met het uitschakelen van alle pieten. Zonder hen blijkt Sinterklaas eigenlijk nergens te zijn aangezien hij voor elk dingetje wel een piet nodig heeft. Zo heeft Sinterklaas een schoenstrikpiet om een voorbeeld te noemen. Wat er gebeurt wanneer Sinterklaas zelf zijn schoenen moet strikken is ongelooflijk hilarisch. Sinterklaas blijkt naast vrijgevig en aardig ook zeer onhandig te zijn. Dat komt vooral naar voren wanneer Blitz en zijn hulpjes Boef en Kneggie Sinterklaas uit willen schakelen. Met een beetje geluk weet Sinterklaas zich toch te redden, maar wie gelooft er nu een oude man in zijn ondergoed? Gelukkig komt Sinterklaas in contact met de tweeling Manus en Janus die hem proberen te helpen het Sinterklaasfeest te redden. Dat gaat niet helemaal vlekkeloos maar gelukkig komt ook Sophietje te hulp. Ondertussen proberen Blitz, die in de huid van Sinterklaas is gekropen en zich nu Sinterklanus noemt, en de neppieten Boef en Kneggie kinderen, hun ouders en ook de koning en zijn drie dochter geld afhandig te maken.  Hij gebruikt hiervoor zijn speciale hypnosegave en het lijkt er bijna op dat het nog gaat werken ook, maar de kinderen blijken slimmer dan Sinterklanus had gedacht. Zal Sinterklanus door de mand vallen als nepsinterklaas met zijn neppieten en, belangrijker nog, wordt Sinterklaas weer zichzelf en wordt het Sinterklaasfeest gered?

Manus & Janus en Sinterklanus is geen typisch Sinterklaasboek maar zit vol humor en – voor kinderen – spannende momenten. Het boek begint met een korte beschrijving van de hoofdpersonen. Vervolgens wordt in de eerste vier hoofdstukjes de hoofdrolspelers uitgebreid voorgesteld in een verhaaltjesvorm. Leuk, want zo leer je alle hoofdpersonen goed kennen en word je het verhaal al ingetrokken. De hoofdstukjes zijn kort, zo’n twee soms drie pagina’s. Ideaal om telkens één of twee hoofdstukjes voor te lezen of een wat ouder kind zelf te laten lezen. Het verhaal is soms spannend maar even zo vaak om te lachen. Een Sinterklaasboek dat anders is dan de standaard Sinterklaasboekjes en daardoor zeer de moeite waard. De leuke illustraties van de auteur maken het boekje helemaal compleet.

Uitgeverij: Blop
ISBN: 9789082851557
80 pagina’s
Prijs: € 13,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.