Twitch en de vlucht van de ijsvogel – M.G Leonard

Gepubliceerd op

Twitch heeft een passie voor vogels kijken. Hij heeft drie kippen als huisdier, vier duiven én zwaluwen die in zijn slaapkamer wonen. Op de eerste dag van de zomervakantie komt hij aan bij zijn geheime schuilplaats en ziet hij overal politie: een veroordeelde overvaller is uit de gevangenis ontsnapt en verstopt zich in het Avesbos. Kan Twitch zijn talenten voor vogelspotten gebruiken om jacht te maken op de gevaarlijke gevangene en de ontbrekende buit te vinden?

Twitch, eigenlijk heet hij Corvus Verenberg, maar de bijnaam Twitch heeft hij gekregen door zijn zenuwtrekje,. Hij woont in Poeldal en heeft een passie voor vogels kijken, een echte vogelspotter. Vrienden heeft hij eigenlijk niet echt, en na zijn reddingsactie van een duif staat hij er helemaal alleen voor. Vroeger ‘vogelde’ Twitch altijd met zijn opa, maar sinds die overleden is gaat hij alleen. In het Avesbos heeft hij een geheime schuilplaats waar hij zich goed voelt en de vogels goed kan bekijken. Maar eenmaal bij zijn schuilplaats aangekomen ziet hij in de verte allemaal politie het bos uitkammen. Het blijkt dat er een gevaarlijke overvaller is ontsnapt, overvaller Owen, en de politie denkt dat hij zich in of rondom het Avesbos bevind. Twitch is dat natuurlijk niet blij mee omdat zijn geheime hut in gevaar is met al die mensen die er nu rondlopen. Hij ontmoet een aardige man, Billy, de man heeft wel iets aparts om zich heen hangen, maar is ontzettend aardig helpt Twitch van zijn pesters af, dus denkt Twitch er niet teveel over na. Wanneer hij onverwachts twee meisjes in het bos ziet rondsluipen begint het avontuur pas echt, want deze meisjes zijn veel gevaarlijker dan hij denkt.

Twitch is een lieve jongen, en met zijn opa in gedachten maakt hij ook lievere en betere keuzes. En dat vind ik een mooie draad in dit verhaal, het goede doen ook al zou je soms iets anders willen doen. Het is een verhaal met verschillende kanten, het pesten is heel stom en geeft het verhaal een donker randje, waar de lieve kant van Jack het verhaal weer mooier maakt. Goed en gemeen strijden continu in het verhaal, en dat houd het spannend en wervelend. Ook dat het verhaal doorspekt is met vogels is een nieuw iets, ik heb dat niet veel vaker op deze manier gelezen, en ik vind het heel fijn om te lezen, het heeft iets liefs.  De manier van schrijven is heel speels en verwonderlijk en heerlijk om in te duiken. Het mooie vind ik dat de titel totaal iets anders inhoud dan je zou denken. Een onwijs tof verhaal over vriendschappen, vertrouwen en moed tonen wanneer je eigenlijk niet meer durft. Dit verhaal met zijn onverwachte wendingen, heeft verschillende keren gezorgd dat ik het bijna uitriep van schrik. En heeft mij diverse keren ene grote glimlach op mijn gezicht bezorgd door het lieve karakter van dit spannende verhaal, maar zeker ook door het nawoord. De cover heeft veel fantasie en is fijn om naar te kijken, de ijsvogel staat op de voorgrond en zo’n prachtige vogel verdiend dat ook, en ook de vlinder (die een speciaal plekje in mijn hartje heeft) is veelvuldig aanwezig. Een ontzettend tof boek waar je ook nog eens veel dingen over vogels in leert.

Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401479028
Pagina’s: 295
Prijs: € 16,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.