Vader kerstmis en ik – Matt Haig

Gepubliceerd op


Het is niet altijd makkelijk om als mens op te groeien in Elfhelm, zelfs niet als je adoptieouders Vader Kerstmis en zijn vrouw Mary zijn. Het kan op de elfenschool bijvoorbeeld best irritant zijn dat je elke dag kerstliedjes moet zingen – zelfs in juli – en dat je elke keer zakt voor je speelgoedproductietoetsen. En het kan er koud zijn, héél koud. Maar wanneer de jaloerse Paashaas en zijn Konijnenleger een aanval inzetten om Kerstmis te stoppen, is het aan Amelia, haar nieuwe familie en de elfen om Kerstmis te redden voor het te laat is…

In dit derde deel moeten de ‘Elfhelmers’ wéér de strijd aangaan, en dit keer met de paashaas en zijn konijnenleger. Amelia is gelukkig in Elfhelm, maar ze heeft het ook lastig. Altijd maar alles doen dat met kerst te maken heeft, zelfs in de zomer en er nog voor zakken ook want ze is gewoon nergens goed in. Ze maakt er het beste van maar soms is je best doen niet genoeg en lijk je het alleen maar erger te maken. Wanneer Amelia een fout maakt wil ze die rechtzetten, en dan beginnen de echte problemen. Zelfs als je adoptieouders Vader kerstmis en Mevrouw kerstmis zijn, kun je jezelf flink in de problemen brengen omdat je iets té hard je beste gaat doen om jezelf te bewijzen. Vader Kerstmis krijgt het flink voor zijn kiezen dit jaar en heeft alle hulp nodig die er is om tegen Vodol op te staan.

Dit deel wordt (vooral) verteld vanuit Amelia en dat geeft een heel andere beleving van alles dat je rondom kerst beleefd dan de voorgaande delen. Het is net zo humoristisch en mooi, maar toch lees je weer hele andere dingen, en dat is logisch want nu is Amelia aan het woord. De waarheidsfee is één van mijn favoriete karakters in de verhalen, want doordat ze alleen maar de waarheid kan vertellen kan ze behoorlijk droog en humoristisch uit de hoek komen. De titel van dit laatste deel kun je na het lezen op verschillende manieren interpreteren, en dat vind ik heel tof gedaan. In alle delen (maar deze het ergste) kun je lezen hoe leugens en waarheid altijd al vechten om de eerste plaats. Leugens worden te vaak en te snel voor waar aangenomen zonder ietsjes meer na te denken, en helaas de waarheid is niet sappig genoeg om daarvan te winnen. Daardoor zijn deze verhalen zoals ze zijn, want vader Vodol kan alleen maar liegen en vader Kerstmis zwart maken. Het verhaal krijgt hierdoor wel een beetje een donker randje, maar gelukkig blijven er genoeg vrolijke en blije momenten in het verhaal over. Eerlijk is eerlijk, als je een leuk zoetsappig verhaal verwacht dat je leuk kunt voorlezen aan je kleintje over hoe Kerstmis en Pasen zijn ontstaan, kom je bedrogen uit, maar de hoopvolle tussendoortjes maken de verhalen wel heel mooi en vol hoop. Ik (als volwassene) vind de verhalen echt super tof en leuk, maar dat komt ook omdat ik onderscheid kan maken tussen wat een verhaal is en wat echt is, voor de echt kleine kleintjes is dit misschien niet zo’n leuke trilogie en vandaar ook dat de leeftijd op acht jaar word gezet om deze trilogie te lezen of te luisteren.

Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048862030
Pagina’s: 264
Prijs: € 17,50

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.