270 Vegan recepten voor alle seizoenen – Mira Caspers

Gepubliceerd op

270 Vegan recepten voor alle seizoenen

Veganisme is een manier van leven. Dat zegt Mira Caspers van de Stichting Alternatief Idee, die de traditionele kersttijd aangrijpt om een boek vol veganistische recepten uit te brengen.
Voluit heet het boek: 270 Vegan recepten voor alle seizoenen. Het dikke boek is rijkelijk geïllustreerd met kleurenfoto’s en bevat een handige index.

Mira Caspers en haar man aten al jaren vegetarisch toen ze zich in 2014 inschreven voor de Vegan Challenge. Dat beviel zo goed dat ze begin dit jaar de website liefde-voor-veganisme.net opzette en recepten begon te verzamelen. Het voedselprobleem in de wereld zou opgelost zijn als iedereen plantaardig zou eten, zo zegt de schrijfster. Maar veganisme is meer dan een dieet; het is een manier van leven die zo veel mogelijk uitbuiting van en wreedheid tegen dieren ten behoeve van voedsel, kleding of enig ander doel uit wil sluiten.

De recepten van Mira blinken uit door de toegankelijkheid en eenvoud. Met andere woorden, iedereen kan probleemloos veganistisch koken met dit bijzondere kookboek. In het boek staan ook winkels (online en offline) genoemd waar de gebruikte ingrediënten gekocht kunnen worden.

270 Vegan recepten voor alle seizoenen staat bomvol vegan recepten. En als je denkt dat veganistisch eten saai is, dan laat dit receptenboek je zien dat je het helemaal mis hebt. Maar dat is niet alles, want 270 Vegan recepten voor elk seizoen is naast een receptenboek ook een boek vol informatie over veganisme, wat het inhoudt, waar het voor staat en waar je op moet letten.

Het boek 270 Vegan recepten start met een uitgebreide inhoudsopgave waar alle recepten per seizoen en op alfabetische volgorde staan. Dan volgt een uitgebreid voorwoord door de schrijfster, Mira Caspers. In 2007 is Mira begonnen met de website www.alternatief-idee.net en maakte daar in 2010 zelfs een stichting van. Op deze website plaatste ze regelmatig vegan recepten. Later, in 2015, startte ze de website www.liefde-voor-veganisme.net. Met deze website kon Mira zich meer richten op het leven als veganist en ook hier hoorden de natuurlijk de nodige recepten bij. In 270 Vegan recepten voor alle seizoenen zijn alle recepten gebundeld.

Na het voorwoord volgt een uitleg over waarom veganisme, wat het inhoud en de gedachten erachter. Het is niet zomaar een dieet, maar eerder een levenswijze. Dan volgt een stuk over eiwitten en veganisme, aangevuld met een uitgebreide lijst van de hoeveelheid eiwitten per product en een voorbeeld berekening voor 5 dagen en wat je nodig hebt naar aanleiding van lichaamslengte.

Voordat de recepten komen volgt eerst een uitleg over eetlepels en theelepels die dienen als maatstaaf in de recepten. Na alle informatie kom je toe aan alle recepten. We beginnen in de lente met aardbeien liefdes ijs, kan het mooier? In de recepten wordt gebruik gemaakt van de groenten en het fruit dat elk seizoen te bieden heeft. De recepten zijn duidelijk. Onder de titel van het recept staat een ingrediëntenlijst zodat je precies weet wat je nodig hebt. De recepten zelf zijn uitgebreid beschreven in duidelijke taal. Er staat stap voor stap beschreven wat je moet doen, soms aangevuld met een handige tip of variatie.

Een van die recepten willen we je niet onthouden. Ben je veganist maar wil je toch van heerlijke Filet Americain genieten, dan is dit recept uit 270 Vegan recepten een aanrader:

Vegan filet American
Voor +/- 350 gram

Blik linzen 265 gram uitgelekt gewicht
half potje zongedroogde tomaat en olijf, I Saggi Ortaggi 190 gram (gewoon bij AH gevonden)

Laat de linzen uitlekken in een zeef, schud een beetje heen en weer. Doe de linzen in een pan en pureer met een staafmixer. Meng de helft van het potje zongedroogde tomaat en olijf er door heen. Ga nog een keer met staafmixer er door heen. Doe in een goed afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast. Hoe lang het goed blijft weet ik niet precies. Bij mij blijft het 7 dagen goed en dan is het op.

Andere versie;
Voor +/- 470 gram

Blik linzen 265 gram uitgelekt gewicht
7 zongedroogde tomaten uit pot, 40 gram
2 groene olijven uit pot, 9 gram
3 zwarte olijven uit pot, 7 gram
12 gram verse basilicum, 10 gram basilicumblaadjes
10 kappertjes uit potje, 2 gram
blikje tomatenpuree 70 gram
2 eetlepels olijfolie
¼ theelepel appelciderazijn (vond ik in een biologische winkel)
¼ theelepel knoflookpoeder
¼ theelepel paprikapoeder
1/8 theelepel zwarte peper

Haal de basilicumblaadjes van de steeltjes. Vis zongedroogde tomaten uit potje en leg op een bord voor je ze weegt, dan ligt er olie op je bord ipv. dat je dat ook meeweegt, snij in 3 stukjes. Vis de groene en zwarte olijven uit potje, leg even op bord voor je ze weegt en snij door de helft. Vis de kappertjes uit potje, leg even op bord voor je ze weegt. Doe de basilicumblaadjes, zongedroogde tomaten, groene en zwarte olijven, kappertjes, tomatenpuree, olijfolie, appelciderazijn, knoflookpoeder, paprikapoeder en zwarte peper in een hoge mengbeker en pureer met een staafmixer. Als je alles uit de staafmixer haalt met een theelepel kan het zijn dat je daar nog stukjes zongedroogde tomaat tussen ziet die nog niet gepureerd zijn, roer dan alles door elkaar en pureer nogmaals, ik pureerde 3 keer. Laat de linzen uitlekken in een zeef, schud een beetje heen en weer. Doe de linzen in een pan en pureer met een staafmixer. Doe het tomaat olijf mengsel er bij , roer er door heen en pureer met de staafmixer. Doe in een goed afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast. Hoe lang het goed blijft weet ik niet precies. Bij mij blijft het 10 dagen goed en dan is het op.

Lekker op brood, broodjes, stokbrood, cracker, rijstwafel of toastjes.

Eet smakelijk !

Dit heerlijke recept van Filet Americain en vele andere lekkere andere menusuggesties zie je terug in 270 Vegan recepten voor elk seizoen.

Uitgeverij: Gigaboek
ISBN: 978-908548411-0
Stichting Alternatief Idee
Met medewerking van
Henk Caspers fotografie, Stephanie Nieuwenhuisen cover foto
270 pagina’s
Prijs: € 24,95

[bol_product_links block_id=”bol_568f7604145a3_selected-products” products=”9200000053343146″ name=”270 Vegan recepten voor alle seizoenen – Mira Caspers” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.