Achterhaald verleden – Dick van Zijderveld

Gepubliceerd op

Sebastiaan is tevreden met zijn bestaan. Naast zijn saaie baan restaureert hij antiek. Tot hij iets bijzonders ontdekt. Dat is het begin van een reeks ongewone gebeurtenissen, waarvoor hij tevergeefs een rationele verklaring zoekt.
Ondertussen ontmoet hij een vroegere klasgenote, eens zijn grote liefde. Zij zit in grote problemen, die ook hem raken.
Sebastiaan ontdekt nieuwe aspecten van zijn verleden, met onverwachte gevolgen.

Achterhaald verleden is een roman met een magisch-realistische inslag, waarin vragen gesteld worden als: Is het toeval dat dingen lopen zoals ze lopen? Kunnen mensen voor elkaar bestemd zijn? Daarnaast bevat hij elementen van een thriller.

In Achterhaald verleden lees en leef je mee met Sebastiaan. In het dagelijks leven werkt Sebastiaan als juridisch medewerker, maar in dit boek komt vooral zijn hobby meubels restaureren aan bod. Het leven van Sebastiaan verloopt eigenlijk prima, maar dan begint hij aan de restauratie van een oude stoel van zijn oom Charles. Sebastiaan ontdekt een oude brief, maar hiervan ontbreekt een deel. Sebastiaan zijn nieuwsgierigheid is gewekt en hij gaat op onderzoek uit. Sebastiaan komt terecht in zaken die hij nooit voor mogelijk heeft gehouden en die zijn zo rustige leventje helemaal op zijn kop zetten. In zijn zoektocht loopt hij geregeld tegen zogenaamde toevalligheden op. Of zijn deze toch verklaarbaar? Zo brengt de brief hem terug naar zijn geboorteplaats en hier komt hij in contact met zijn jeugdliefde Brechtje. En wat hij over haar te weten komt is wel heel bijzonder. Een ding is zeker; Sebastiaan zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Achterhaald verleden is een boek wat erg prettig is geschreven. Het taalgebruik is zeer toegankelijk en het verhaal lijkt luchtig, maar niets is minder waar. Gaandeweg het boek zie je het leven van de hoofdpersoon veranderen. Het verhaal begint al met het gevoel dat er iets gaat gebeuren, hetgeen ervoor zorgt dat je wil blijven lezen. Als lezer val je soms van de ene verbazing in de andere. Tegelijkertijd is het boek soms ook spannend, want wat gaat Sebastiaan allemaal ontdekken, en dat allemaal door het toevallig vinden van een (gedeeltelijke) brief. Het plot is spannend, de toevalligheden soms erg apart, maar het einde van het boek laat je in vraagtekens achter. Want hoe zit het nu uiteindelijk met Sebastiaan, Brechtje en de tweeling?

Alles bij elkaar is Achterhaald verleden een spannende roman die je heel wat uurtjes spannend leesgenot zal bezorgen en dan ook zeker de moeite van het lezen waard is.

Uitgeverij: Schrijverspunt
ISBN: 9789462660618
142  Pagina’s
Prijs: € 15,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.