De herinneringen die er nog zijn – Steph Jagger

Gepubliceerd op

Wanneer de moeder van Steph Jagger door Alzheimer wordt getroffen, worstelt ze steeds meer om zich haar favoriete drankje, haar favoriete liedje en – het meest hartverscheurende van allemaal – haar eigen dochter te herinneren. Steph moet toekijken hoe de vrouw die haar heeft opgevoed langzaam wegglipt. In een opwelling besluit Steph samen met haar moeder te gaan kamperen in Montana, in de hoop zo nader tot elkaar te komen. Dit avontuur vol paardrijden, wandelen en slapen in een tent in de prachtige wilde natuur van West-Amerika, verandert al snel in een reflectie van Steph op haar kindertijd, op het moederschap en wat het betekent om van iemand te houden die niet meer weet wie ze is. Dit memoir is een verbluffend mooi onderzoek naar hoe verhalen worden doorgegeven van generatie op generatie en laat ons zien hoe onze herinneringen ons maken tot wie we zijn.

De moeder van Steph heeft Alzheimer, een vreselijke vorm van dementie.
Juni 2015 om precies te zijn, is de diagnose bij haar moeder vastgesteld.
Al binnen elf maanden zijn er grote delen van haar moeder verdwenen, en dan gaan ze samen op reis.
Een roadtrip, een reis door de Rocky Mountains alleen met haar moeder.
Kamperen in natuurparken en haar moeder écht leren kennen.
Maar of het allemaal gaat zoals Steph zou willen en verwacht had?

Steph heeft een hele mooie manier van schrijven, metaforisch, cryptisch en dichtend, maar zeker begrijpelijk. Dingen die misschien niet duidelijk zijn door zo’n manier van schrijven, maakt ze iets later wel duidelijk door op een gewone en duidelijkere manier dit te vertellen. Dit verhaal doet je pijnlijk beseffen dat een leven voorbij gaat, en dat je er álles uit moet halen voordat het niet meer kan. Wat ik heel mooi verwoord vind, is dat Stephanie elke keer iets verteld wat ze samen gedaan hebben of iets waar haar moeder van houdt, en zich dan afvraagt ‘maar blijft dat de waarheid als ze het vergeet?’.
De interactie tussen moeder en dochter is zowel mooi als hartverscheurend te noemen, Steph weet heel mooi te vertellen hoe hun reis is gegaan.
Ik vind het bewonderenswaardig als je dingen als dit zo mooi kunt vertellen. Heel soms vind ik het verhaal wel te veel afwijken naar een metaforische manier van vertellen en héél veel vertellen over iets om de situatie heen vooral, en dan raak ik er een beetje uit, wat ik dan wel weer jammer vind.
Ook voelt het pijnlijk om als lezer getuige te zijn van de verwijdering van Steph haar moeder, en alle herinneringen die ze heeft.
Wanneer vader aan moeders vraagt naar hun reis komt er niks, een reis van elf dagen, volledig uitgewist door de vreselijke ziekte die Alzheimer heet, gelukkig heeft Steph de herinneringen nog voor beide.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789403123523
Pagina’s: 269
Prijs: € 21,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.