Diederiks vlucht – Gilbert Keijzer

Gepubliceerd op

Diederik Douma is auteur van columns en korte verhalen en presenteert zijn culturele radioprogramma. Hij is van Nelly gescheiden. Dochter Patty treedt op als zijn tekstcorrector.
Hij krijgt een verhouding met Annemieke, die op televisie een kookprogramma presenteert. Aan haar dochtertje Bonnie leest hij enkele van zijn verhalen voor. Annemieke raakt ernstig ziek door lekkende borstimplantaten. Diederik probeert haar te redden. Hij krijgt bekendheid door een televisieoptreden. Eindelijk wordt een van zijn boekjes goed verkocht. Diederik raakt er echter door in de problemen.


Diederiks vlucht begint op het moment dat Diederik aanwezig is bij de presentatie van het boek Merelandse verhalen. Zelf heeft hij een bijdrage geschreven en zijn verhaal is door de jury als beste beoordeeld. Op de presentatie mag Diederik spreken en dat valt hem niet mee. Diederik is duidelijk meer een man van de achtergrond. Na afloop rijdt Diederik naar huis als hem opvalt dat de benzine bijna op is. Hij stopt om te tanken en na het betalen wil hij terug naar zijn auto lopen, maar dan botst een overvaller tegen hem op. Diederik weet de buit van de overvaller te pakken en dit levert hem een kennismaking met de eigenaresse van het tasje op. De vrouw stelt zich voor als Annemieke Dufeu en blijkt een bekende kok te zijn die haar eigen kookprogramma op tv heeft. Vanaf dat moment neemt het leven van Diederik een vlucht.

Annemieke, door Diederik Anne genoemd, blijkt een vurig karakter te hebben, of liever gezegd explosief. In korte tijd weet ze Diederik in haar tentakels te vangen en stuurt erop aan dat Diederik bij haar en haar dochtertje Bonnie intrekt. Hoewel gewaarschuwd door Moertje, de voormalige nanny van Bonnie, raakt Diederink verwikkeld in het leven en vooral de stemmingswisselingen van Anne. Tot het nachtelijk schrijven wat hij eerder graag deed komt Diederik maar amper toe. Geholpen door zijn dochter en diens man Liam, die hoofdredacteur is bij de plaatselijke krant, weet Diederik toch zijn boek onder de aandacht te krijgen. Of het zijn relatie met de bekende tv-kok is of de manier waarop de promotie wordt aangepakt, Diederiks boekjes zijn in één keer helemaal in the picture. Maar of hij daar blij mee moet zijn? Zijn teksten worden schijnbaar verkeerd opgevat en als hij dan verschijnt in een televisie-interview wordt hij genadeloos afgemaakt door de andere tafelgasten. Zij blijken van een antiracismebeweging te zijn en leggen Diederik het vuur aan zijn schenen, letterlijk én figuurlijk. Voor Diederik zit er niets anders dan te vluchten. De vraag is of hij ooit nog zichzelf en de rust terug zal vinden.

Diederiks vlucht lees door de fijne manier van schrijven van auteur Gilbert Keyzer als een trein. Terwijl je het verhaal van Diederik leest zijn daar weer kleine verhaaltjes in verweven. Deze verhaaltjes leest hij voor aan Bonnie en zo krijg je als lezer ook de verhaaltjes mee. Leuk en bijzonder want deze verhaaltjes bevatten stuk voor stuk een clou met wijsheden. Aan de andere kant vond ik dat enigszins storend. Door deze verhaaltjes was ik soms even de draad van Diederik zijn eigen verhaal kwijt, en dat is juist waar het verhaal om draait. Met Diederik kreeg ik gaandeweg medelijden. Hoe sterk hij ook probeert te zijn, hij lijkt maar niet opgewassen tegen het sterke karakter van Anne. Zo snel als Anne verschijnt is ze opeens ook weg. Enerzijds vond ik dat jammer want ik had graag gelezen hoe het met haar en dochter Bonnie was afgelopen. Aan de andere kant geeft het wel precies weer hoe Anne is. Lang denk je dat Diederik niet in staat is om los te komen van haar, dan is daar Nelly, Diederiks eerste vrouw. Opeens lijkt Diederik het licht te zien. In zijn relatie, maar ook in zijn schrijfsels.

Diederiks vlucht is een roman die soms een beetje vaag is misschien, maar dat geeft meteen weer de charme aan het verhaal. Onderwerpen als racisme en de kijk op hoe de wereld tegenwoordig overloopt van overgevoeligheid zijn een rode draad door het boek. Het verhaal van Diederik weet je te boeien, vooral door de manier waarop het is geschreven word je als lezer mee in het verhaal getrokken en wil je weten hoe bepaalde situaties aflopen. Dat weet de auteur goed vol te houden gaandeweg het verhaal en het blijft dan ook boeiend tot de laatste bladzijde van Diederiks vlucht.

Uitgeverij: Brave New Books
ISBN: 9789464655735
177 pagina’s
Prijs: € 16,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.