Foutje in mijn hoofd – Simonne van Gennip

Gepubliceerd op

9200000026257214

Simonne is zeven maanden zwanger wanneer ze getroffen wordt door een hersenbloeding.
Van een gedreven journaliste die midden in het leven staat, verandert ze plotseling in een patiënte die niets meer kan en weer moet leren praten, schrijven, eten en lopen.

Gevangen in haar eigen, onwillige lichaam moet ze bovendien de zorg dragen voor haar baby. Worstelend met vragen over de toekomst, haar man, stiefdochters en vrienden leert ze opnieuw zelfstandig in het leven te staan.

Een foutje in mijn hoofd is het persoonlijke verhaal van een moedige vrouw dat velen zal raken en hoop kan geven.
Simonne van Gennip (1974) werkte als journaliste toen ze werd getroffen door een hersenbloeding. Ze was op dat moment hoogzwanger van haar eerste kind. Tegenwoordig woont Simonne met haar gezin in Voorburg en is ze eindredacteur bij Straatnieuws.

Een vreselijk verhaal over een jonge vrouw die in de zevende maand van haar zwangerschap een hersenbloeding krijgt.
Een hoofdstuk dat me in bijzonder raakt is al vrij in het begin, genaamd ‘paal op wieltjes’
Dat ze op de wc word gezet en niet eens weet wat ze daar moet doen dat is al vreselijk, maar hoe ze dan door de verpleegster word toegesproken breekt mijn hart.
Ik vind het ontzettend knap geschreven omdat ze in de hoofdstukjes allebei de kanten weet te vertellen. Ze schrijft in het nu over toen, over de dingen waarvan ze wíst dat zij ze niet meer wist, over dingen die ze op die momenten heeft gedacht, maar niet kon uiten. Dingen die ze heeft gedacht of gedaan die voor anderen moeilijk of gewoonweg niet te begrijpen waren. Het onbegrip van anderen naar haar en haar onbegrip naar anderen, omdat ze dacht dat ze het goed deed maar dat niet het geval was. Alleen wist ze dat toen zelf niet.
Het emotionele van haar verhaal vind ik dat mensen na een hersenbloeding wéten wat ze willen zeggen, vragen of bedoelen maar het er niet uit krijgen. Vreselijk om te weten dat je het niet meer weet.

Dit boek, een dagboek eigenlijk, geeft je een reële en bijzonder intieme kijk in de wereld van iemand die een hersenbloeding heeft gehad. Daarnaast leert het je anders over dit soort dingen na te denken. Verhalen als dit drukken je weer even goed met je neus op de feiten. Om niet alles dat zo gewoon is voor lief te nemen, want je kunt het in één klap verliezen. Dat feit, die bewustwording, maakt dit dagboek des te heftiger. Wat mij vooral aan het hart ging toen ik het las, is het feit dat mensen gewoon maar alles even snel snel willen doen terwijl dat bij mensen na een hersenbloeding juist niet kan; ze hebben begrip en vooral tijd nodig. Om te lezen dat haar dat niet gegeven wordt, juist op plaatsen waar je dat het meest zou verwachten zoals bijvoorbeeld in het ziekenhuis, verpleeghuis en logopedie, dat is vreselijk.

Simonne vertelt een heel mooi, ontroerend maar vooral emotioneel verhaal over de gebeurtenissen en haar gevoel. Ze legt op een duidelijke en goede manier uit hoe het is om te leven met jezelf en anderen na deze vreselijke gebeurtenis.

Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9023489233
240 pagina’s
Prijs: € 17,90

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.