Cardboard cowboys – Brian Conaghan

Gepubliceerd op

Lenny is dik. Op school lijkt het wel of de kinderen niet kijken naar wie hij zelf is, maar alleen naar zijn formaat. Daarom gaat Lenny, als hij het even niet ziet zitten, naar zijn bankje aan de oever van het kanaal om na te denken. Daar kan niemand hem zien… denkt hij.

Als hij op een dag een leeg frisdrankblikje in het water wil gooien, wordt hij tegengehouden door Bruce. Bruce woont in een kartonnen huis op de oever en heeft geen zin in kinderen die zijn voortuin vervuilen…

Maar een valse start maakt al snel plaats voor een onverwachte vriendschap en een epische roadtrip die het leven van hen beiden zal veranderen.

Lenny is een ‘loner’, altijd alleen, maar niet omdat hij dat graag zou willen. Hij doet dat uit zelfbehoud, hij wordt namelijk gepest omdat hij dik is, en niet alleen gepest ook flink in elkaar getrapt soms. Alleen op een bankje bij de rivier voelt hij zich fijn en veilig, dat is zijn vaste plek om alleen te zijn, totdat hij ontdekt dat hij blijkbaar niet alleen is. Wanneer hij een leeg blikje drinken in de rivier gooit ontmoet hij namelijk Bruce, een man die in een kartonnen huis naast de oever woont. Er ontstaat een aparte maar mooie vriendschap tussen de twee, en zelfs de diepste geheimen van zowel Bruce als Lenny vertellen ze aan elkaar. Lenny heeft namelijk een groot verdriet en daar wil hij wel wat aan doen, maar hij weet en durft niet zo goed. Maar met een nieuwe vriend als Bruce moet het toch mogelijk zijn om het verdriet een wending te geven.

Het is ontzettend leuk geschreven en ik zie Lenny echt voor me. Zo’n lieve aandoenlijke stevige jongen die evengoed nog zo ontzettend lief en grappig is ook al wordt hij zo gepest. De typische highschool en de typische thema’s voor deze tijd worden aangekaart, bodyshaming, pesten, vriendschap op verschillende niveaus en huiselijke problemen. Het verhaal gooit je als lezer alle kanten op, en laat je nadenken over de thema’s die erin voorkomen. De titel komt in een andere vorm dan je waarschijnlijk in eerste instantie dacht (bij mij wel), en het is een vertederend iets wat de titel behelst. De cover ziet er echt ‘Cardboardcowboys’ uit, het past gewoon, simpel maar heel tof geïllustreerd, de belangrijkste dingen je in het verhaal leest zie je staan. Ook snap je de lange titel en subtitels wat beter na het lezen van het verhaal ‘Lenny Lambert & Bruce – Cardboard Coboys – Glascow>Aberdeen>Peterhead’. Een heel mooi maar ook wel verdrietig verhaal over eenzaamheid, vriendschap, probleem in welke vorm dan ook, maar gelukkig ook liefde in meer vormen dan één, en dat maakt het dat je als lezer heerlijk door dit boek stuift. Lenny sluit je in je hart? Die lieve dikke Lenny met zijn heerlijke humor en onuitputtelijke kracht, ook al ziet hij dat zelf niet. Cardboard Cowboys is Brian z’n eerste boek bij uitgeverij Lemniscaat. Er wordt geroepen dat het een YA is, maar ik vind het iets te ‘kinderlijk’ voor een YA, het is wel super tof verhaal begrijp mij niet verkeerd, maar ik vind  het geen YA.

Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047714729
Pagina’s: 265
Prijs: € 15,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.