Plek voor een tiny house is een grondrecht

Gepubliceerd op

Wie in een tiny house wil gaan wonen, moet vaak lang wachten op een plek. Het valt niet mee om overheden ervan te overtuigen dat het een goed idee is om tiny houses een plek te geven. Enkele argumenten zijn de woningnood en het hippe en milieuvriendelijke imago. Als een gemeente bereid is om te experimenteren gaat de vlag uit. Klopt het wel dat we zo moeilijk over onze plek op aarde kunnen beschikken? Een van de conclusies in het nieuwste boek van Barend Lambertus is dat we recht hebben op onze plek op aarde, zoals we ook niet hoeven te betalen voor de lucht die we inademen.

We beschouwen het als normaal om een enorm bedrag te betalen voor onze plek op aarde. We zien een overheid die zich op allerlei manieren met ons bemoeit als een noodzakelijk kwaad. Moeten we werkelijk 30 jaar krom liggen om een hypotheek af te lossen, enkel om over ons deel van de aarde te kunnen beschikken? Gaat het werkelijk mis als de overheid ons onze gang laat gaan?
In dit boek verkent Barend Lambertus of het ook anders kan.

Zou het niet beter zijn als onze plek op aarde gratis was?

Eerlijk delen gaat vaak gepaard met een omvangrijke en bemoeizuchtige overheid. Dat is niet alleen slecht voor de economie, maar het maakt ons leven ook minder leuk. Niet voor niets zijn sommige mensen huiverig voor de ideeën van Picketty.

Het is mogelijk om gratis over je plek op aarde te beschikken zonder vrijheid in te leveren. Je mag kiezen voor een geweldig bestaan op een leuk oud schip of in een tiny house. Maar ook wie gewoon in een rijtjeshuis wil wonen kan veel rustiger leven als de aarde geen beleggingsobject meer is. Dit boek legt je uit waarom.

Dit idee klinkt misschien revolutionair, maar dat is het eigenlijk niet. Thomas Paine is beroemd vanwege de rol die hij speelde bij het afschaffen van de slavernij. In dezelfde periode stelde hij al vast dat het verkeerd is dat niet alle mensen over hun plek op aarde kunnen beschikken. Zijn pamflet Agrarian Justice verscheen al in 1797. En zelfs hij was niet de eerste. Al eeuwen lang roepen verstandige mensen dat het huidige stelsel van handel in grond pervers is. De aarde zou geen beleggingsobject moeten zijn.

Naast het delen van de aarde bespreekt het boek het enorme belang van vrijheid. Een ander voorschrijven hoe deze mag wonen, is een stuitende vorm van onvrijheid. Ook diverse andere vormen van onvrijheid komen echter aan bod. Het boek is dan ook niet uitsluitend gericht op mensen die in een tiny house willen wonen en vrijbuiters. Het is een must voor iedereen die benieuwd is hoe het vraagstuk van ongelijkheid kan worden opgelost zonder de wereld minder leuk te maken met een bemoeizuchtige overheid.

Barend Lambertus omzeilde jarenlang de bizarre prijzen op de woningmarkt door met zijn gezin op een schip te wonen. Hij beschouwt het delen van de aarde als de enige manier om ook mensen met een minder hoog inkomen te laten genieten van hun vrijheid.

We zijn vrij en de aarde is gratis  – Barend Lambertus
Uitgeverij: Lozenge
ISBN: 9789464067149
152 pagina’s
Prijs: € 17,45
Verkrijgbaar vanaf 12 april

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.