Dwaaleiland – Melissa De La Cruz

Gepubliceerd op

9789000346295_download

Alle schurken van Disney zijn terug!
Cruella de Ville, de boze koningin uit Sneeuwwitje, Jafar, Maleficent… Iedereen weet hoe de traditionele Disney-verhalen aflopen, maar waar zijn de schurken nu? Maak je borst maar nat want ze zijn druk bezig met gemene plannen maken. De bekende schurken uit de Disney-klassiekers zijn met hun kinderen verbannen uit het koninkrijk Auradon naar Dwaaleiland. Hun kinderen Mal, Evie, Jay en Carlos zijn al net zulke onruststokers als hun gemene ouders. Ze zijn druk bezig snode plannen te beramen om weer aan de macht te komen in Auradon.

De schurken Malafide, Jafar, Cruella en de boze koningin zijn jaren geleden uit het koninkrijk Auradon verbannen naar het onder een koepel gevangen eiland ‘Dwaaleiland’. Door de koepel is geen magie meer mogelijk. De vier willen niets liever dan hun beste tijden herleven, terwijl hun kinderen niet beter weten dan dat ze gewoon in een slechte sobere en donkere wereld leven.

Tien jaar terug werd er een groots verjaardagsfeest feest gehouden ter ere van de zesde verjaardag van Evie, de dochter van de boze koningin uit het verhaal van sneeuwwitje. De enige die geen uitnodiging ontvangt is Mal, de dochter van Malafide. Hoe meer plezier iedereen beneden heeft, hoe kwader ze wordt. Ze zweert wraak en zal iedereen wel eens te laten zien wat een échte slechterik is. Op dwaaleiland kan geen magie gebruikt worden, dus het enige dat de slechterikken en hun kinderen rest is stelen, wreed zijn en zoveel mogelijk ellende aanrichten zonder dat je magie gebruikt. Mal vindt dat paars het nieuwe zwart is, steelt en spuit graffiti om zichzelf maar een beetje bezig te houden en ze wil later net zo wreed een gevreesd worden als haar moeder Malafide. Jay is de zoon van Jafar, en ooit zo gevreesd en gerespecteerd tovenaar en grootvizier van Agrabah, en woont in een winkel. Net als Mal steelt hij alles dat los en vast zit. Aan de andere kant van dwaaleiland woont Evie met haar moeder, de boze koningin. Alles draait bij haar moeder om uiterlijk, wie is de mooiste van het land.

Op haar eerste schooldag leert Evie al snel weer wie Mal is en ontmoet ze de zoon van Cruella de Vil, Carlos. Wanneer Jay voor de grap tegen Mal zegt een feest te geven is het uit met de grapjes en zorgt Mal ervoor dat er een gigantisch feest komt, en wel bij Carlos de Vil thuis. Ondertussen in Auradon zijn koning Beest en koningin Belle heersers van al het goede en iedereen in Auradon is tevreden, althans dat dénken ze. Samen hebben ze een zoon, de knappe prins Ben van vijftien jaar en binnenkort de koning van Auradon. Om deze reden moet hij zijn eerste vergadering voorzitten maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Carlos is bezig met een apparaatje waarmee hij door de koepel heen kan komen zodat ze ook eens iets anders op tv kunnen zien dan de berichten van koning Beest die alleen maar gaan over goedheid en vriendelijk zijn, maar wat dat allemaal teweeg brengt en veroorzaakt? Dat heeft hij niet voorzien. Mal krijgt van haar moeder de opdracht om iets te zoeken en terug te halen dat van haar is en door deze zoektocht krijgt Mal een geniaal idee. Mal verzamelt haar eigen ‘gevolg’ dat bestaat uit Jay, Evie en Carlos en ze gaan op pad, maar wát word dit een avontuur, met een bijzondere maar ook wel trieste afloopt.

Wat erg tof gedaan is, is dat het wel één verhaal is maar doordat alle personages allemaal hun eigen verhaallijn hebben komen dingen bij elkaar die in eerste instantie eigenlijk niet bij elkaar lijken te horen. De kinderen van de in en in slechte ouders hebben natuurlijk hun eigen denkwijze en hoe ze door het leven gaan. Ze krijgen van hun ouders opdrachten en levenslessen, maar ook vanuit school. Al die dingen vormen samen dan weer een geheel eigen verhaal op zich door wat de kinderen daarmee doen. Alles komt op een gegeven moment bij elkaar en geeft je een zinderend ‘anti-Disney’ verhaal.

Ik word helemaal blij van dit boek. Alleen de cover en achterkant zijn al geweldig om te zien en het verhaal is ontzettend gaaf. Je hebt toch dat zoetsappige achtergrondje van Disneys lieve of gemene karakters, maar het verhaal lijkt in niets op de lieve Disney verhaaltjes. Het is een beetje duister, erg grappig, soms ietwat verdrietig maar zeker ook erg verrassend. Je herkent alle namen natuurlijk nog wel van vroeger en dat geeft net dat aparte randje eraan omdat het in niets meer is wat het vroeger was. Echt een geweldig boek. En een echte een aanrader voor alle Disney fans die wel eens iets anders willen dan lief, leuk en aardig.

Uitgeverij: Unieboek spectrum – Young Adult
ISBN: 9789000346295
Pagina’s: 258
Prijs: € 15,00

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.