Exit – Mel Wallis de Vries

Gepubliceerd op

Een berichtje. Je stuurt het door. Je denkt dat het niks uitmaakt. Je hebt het mis… JE HEBT NET IEMANDS LEVEN IN GEVAAR GEBRACHT. Slachtoffer of dader. Jij beslist aan welke kant je staat.

Een berichtje.
Je stuurt het door.
Je denkt dat het niks uitmaakt.
Je hebt het mis…
JE HEBT NET IEMANDS LEVEN
IN GEVAAR GEBRACHT.
Slachtoffer of dader.
Jij beslist aan welke kant je staat.

Exit is een verslavend spannend verhaal van de meest bekroonde jeugdauteur van Nederland.


Exit begint met Frederique die een hele nare ervaring heeft na voetbaltraining, en een afloop waar je niet aan wilt denken. Op school is iedereen verslagen, maar er zijn er ook die er wat dubieus bij lopen. Alicia slaapt niet meer goed, heeft donkere gevoelens, is héél moe en loopt sinds kort bij de psycholoog, no way dat haar vriendinnen dat weten natuurlijk. School is een mengelmoes van karakters en types, en dat zorgt ervoor dat niet iedereen te vertrouwen is.

Het verhaal sleept je (net als altijd) weer meteen ongenadig mee in ‘Exit‘. Hoe Mel dat elke keer wéér voor elkaar krijgt is mij een raadsel. Vaak heb ik het bij dit soort boeken wel gehad na een stuk of drie, vier, want ze zijn allemaal één pot nat en weinig vernieuwend. Nu zóu je hetzelfde kunnen zeggen over Mel haar boeken, want geeft toe, het gegeven is altijd hetzelfde, maar tóch blijven Mel haar boeken mij meeslepen en verrassen. Wat Mel haar boeken ook tof maakt, is dat ze àltijd een nieuwe kleur meekrijgen én ze haar fans vraagt om haar te helpen waardoor het juist ook echt een boek voor fans, door fans wordt. De meiden en jongens die in het verhaal voorkomen kun je zo in je eigen leven plaatsen, een vriendin of klasgenoot, een kennis of buurjongen, en dat maakt het verhaal zo herkenbaar en pakkend.

Wat ik ook ontzettend kan waarderen aan Mel is dat ze haar doelgroep bij haar boeken betrekt. Het viel mij in ‘Exit’ namelijk op dat er geen LHBTQI+ stond maar LGBTQ+, dus ik vroeg Mel of dat als klopte, en het blijkt dat dit de Engelse afkorting is en ze dus aan deze doelgroep heeft gevraagd hoe zij genoemd willen worden, wat ze fijner vinden om te lezen , en dat vind ik echt heel mooi en respectvol. Er zijn weer heel veel lessen te trekken in dit verhaal, en uiteraard ook weer héél actueel. Waardoor het verhaal in alle tijden pakkend is en zou zijn. De dader of daders, dat weet je bij Mel haar boeken nooit, is of zijn echt perfect gekozen, ik kan daar niks over zeggen want elk woord daarover is al teveel.

Ik zie een vervolg op ‘Exit’ wel hangen, want een echt gesloten einde vind ik het niet hebben. Ik ben wel benieuwd, dat zou wel een toffe ‘first timer’ zijn voor Mel, wie weet.

Uitgeverij: de Fontein
ISBN: 9789026162763
Aantal pagina’s: 224
Prijs: € 15,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.