Hasta la vista – Judith Visser

Gepubliceerd op

 

 

hasta

Het is zomer en de zestienjarige Milla wil niets liever dan met haar vriendinnen op vakantie, maar haar ouders vinden haar nog te jong. Ze moet per se mee naar weer zo’n suf hotel in Spanje. Gelukkig gaat haar beste vriendin Claire mee, dan wordt het misschien nog wat. De meiden vervelen zich stierlijk, totdat ze de negentienjarige Max leren kennen, die samen met een groep vrienden uitbundig aan het feesten is. Op een avond gaan Milla en Claire stiekem met de spannende Max en zijn vrienden mee en komen terecht in een gruwelijke nachtmerrie. De volgende ochtend blijkt dat er iets vreselijks is gebeurd met Claire, maar van Max en zijn vrienden is geen spoor meer te bekennen. Eenmaal thuis kan Claire niet langer leven met haar angst en schaamte en pleegt zelfmoord. Milla neemt zich heilig voor wraak te nemen.

Max en zijn vrienden hebben er geen idee van dat Milla Nederlands spreekt en door de dingen die zij tegen elkaar zeggen vertrouwt Milla ze al snel niet. De Britse Claire is daarentegen onvermurwbaar; ze is stapelverliefd op Max en ze vergoelijkt de dingen die Milla heeft opgevangen.
Waar Milla steeds meer afstand neemt, groeit Claire juist steeds meer naar de groep jongens toe tot er op een avond iets verschrikkelijks gebeurt.
Claire is daarna zichzelf niet meer. Ze is in zichzelf gekeerd en pleegt, eenmaal terug in Engeland, zelfmoord. Milla is vastberaden om haar vriendin te wreken en doet daarvoor een beroep om iemand anders. Wat ze niet weet, is dat ze nu zelf in een behoorlijk gevaarlijke situatie is terechtgekomen.

Wat meteen opvalt is dat Visser zich uitstekend heeft ingeleefd in de doelgroep. Er komen meerdere thema’s aan bod waar jongvolwassenen mee kampen zoals seksualiteit, opgroeien met zwaar gelovige ouders, keuzes die je leven kunnen veranderen, vriendschap en angst en schaamte als je iets overkomt waar een taboe op rust.
Niets is wat het op het eerste oog lijkt en de verrassende plotwendingen doen je beseffen dat er meer schuil gaat achter het verhaal dan je denkt. Langzaam maar zeker kom je weten wat er die fatale avond precies is voorgevallen en hoe het zover heeft kunnen komen.
De spanningsboog is daardoor strakgespannen en het is vrijwel onmogelijk om Hasta la vista weg te leggen.

Visser heeft een zeer aangename schrijfstijl waardoor je als het ware door het boek racet. Vooral jongeren zullen er veel herkenning in vinden, maar ook voor volwassenen is het een spannend en meeslepend verhaal. We zijn immers allemaal jong geweest en de auteur brengt je terug naar een tijd vol onzekerheden, maar ook het geloof dat je niets kan overkomen. De personages worden levensecht neergezet, waardoor het geen enkele moeite kost om mee te leven met hun emoties en de gebeurtenissen die zij meemaken. Een absolute aanrader! Hasta la vista is een eerste deel, nu is het vol ongeduld wachten op deel twee om te weten te komen hoe alles voor Milla gaat aflopen.

Uitgever: Boekerij
Prijs: 16,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.