Mist – Martine Kamphuis

Gepubliceerd op

9200000006236868_2

Als Carlo in Utrecht op kamers gaat om medicijnen te gaan studeren, komt hij in een bijzonder studentenhuis terecht: Bothar. De huisgenoten zijn idealistisch, ze willen zich samen inzetten voor een betere wereld. Malika, een bloedmooie theologiestudente, lijkt hierin de leiding te hebben. Carlo valt als een blok voor haar. Dan komt hij erachter dat Zeno, een eerdere bewoner van Bothar, onder dubieuze omstandigheden gestorven is. Als de bewoners van Bothar samen naar Ameland gaan om daar Oud en Nieuw te vieren, gaat Carlo steeds meer aan zijn huisgenoten twijfelen. Achter de mooie buitenkant van de studenten van Bothar gaan diepe wonden uit het verleden schuil. Allemaal hadden ze wel een motief om Zeno uit de weg te willen ruimen. Dan gebeurt er iets op het besneeuwde eiland waardoor het tot Carlo doordringt dat hijzelf misschien ook gevaar loopt…

Carlo is in de zevende hemel als hem een kamer in een studentenwoning wordt aangeboden door Walter, een laatstejaarsstudent medicijnen die heel wat in hem lijkt te zien. Wat Walter echter niet vertelt, is dat het geen gewoon studentenhuis betreft. Zo geldt er een proefperiode van tien weken om te kijken of nieuwe bewoners geschikt zijn voor de ideologie die de bewoners nastreven en krijgt Carlo al snel vreemde verhalen te horen over oud-bewoners die het niet vol hebben gehouden.

In eerste instantie is hij woedend dat hem dit niet verteld is, maar dat alles verdwijnt als sneeuw voor de zon als de mooie en mysterieuze Malika interesse in hem lijkt te tonen.
Van zijn andere huisgenoten kan Carlo geen hoogte krijgen. Walter lijkt hem te ontlopen, en de andere bewoners zijn stuk voor stuk erg op zichzelf. Dat er meer speelt in dit huis, is een feit, maar Carlo kan zijn vinger er niet opleggen.
Daar komt verandering in als de huisgenoten samen op vakantie gaan Ameland. Wat begint als een reis om het nieuwe jaar in te luiden, een nieuwe start voor Bothar na de dood van Zeno én te beslissen of Carlo geschikt is voor het studententhuis, eindigt in een bloedstollend drama.
Het is duidelijk te merken dat Kamphuis een psychiatrische achtergrond heeft. Ze weet de gedachten, handelingen en zienswijzen van de verschillende personages op uitmuntende wijze uit te diepen, waardoor je ook de diepere lagen achter de persoonlijkheden leert kennen. De bewoners van Bothar dragen allemaal littekens uit het verleden met zich mee, maar houden deze angstvallig voor elkaar verborgen.
Ook hebben deze achtergronden stuk voor stuk te maken met de ideologie die het studentenhuis nastreeft en al snel rijst de vraag of deze mensen wel echt het goede nastreven. Want wat is er gebeurd met oud-bewoner Zeno? En wat is Charlotte overkomen, ook een oud-bewoonster van wie de rat de huidige bewoners nog steeds plaagt? Als lezer kom je, samen met Carlo, steeds dichter bij de waarheid en deze is schokkender dan je verwacht.
Door de vaart, het inlevingsvermogen en de psychologische achtergrond, is een spannende young adult ontstaan die je doet nadenken over de wereld waarin we leven. Wat zou jij doen als je de kans had om Hitler als baby te vermoorden? Grijp je die kans, aarzel je omdat het een baby betreft of geloof je meer in de filosofie van Kant dat als je één baby doodt, het gelijk staat aan alle baby’s doden?
Uitgever: De Crime Compagnie
Prijs: 14,95

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.