ABCDeelder – Ari Deelder

Gepubliceerd op

Uit de overvolle magazijnen van Jules: “Draag een pen die bij je bril past”…

Ari Deelder, dochter en biografe, vindt langzaam maar zeker haar weg in de tot de nok toe gevulde magazijnen en archiefladen, stapels dozen en overvolle kasten van haar vader. Het ABCDeelder is een eerste greep en geeft een prachtig inkijkje in het universum van J.A. Deelder.

Jules Deelder is een dichter, een performer, een drummer, zelfs een nachtburgemeester en voor mij een ware icoon. Ari Deelder (zijn dochter) heeft met dezelfde kracht als haar vader, zich opgeworpen tot biografe. Met een gigantische archief vol rariteiten, memorabilia, foto’s, platen, brillen, horloges, kostuumpakken, aanstekers en andere verzamelingen heeft Ari samen met haar moeder en tevens illustratrice Anna Maria Carolina dit doorgespit, dingen eruit gehaald en zo is het boek “ABCDeelder” ontstaan. Verschillende items van haar vader, waarbij Ari het persoonlijk verhaal vertelt, heeft ze in alfabetische volgorde geordend. Persoonlijke spullen van Jules, zoals beschreven papiertjes, onbetaalde rekeningen, niet-ontwikkelde foto’s, herinneringen, dreigbrieven, schetsen, eerste en laatste pagina’s van verschillende verhalen, sinterklaasgedichten, tapes en vreemde collecties. Bij haast iedere afbeelding staat een beschrijving. Lang nog niet alles staat in dit boek, maar je voelt bij iedere beschrijving die Ari over zijn spullen geeft, in een soort van Jules-achtige stijl, haar liefde, de ontroering, zelfs ietwat humor en je hoort haast Jules zijn reacties zelf uitspreken. Dit alles geeft echt een prachtige inkijk in een alvast stukje van het universum van J.A. Deelder.

Het begint bij zijn debuutoptreden in 1966. De “A” van aandenken is het bloemetjesoverhemd die hij op dat moment aanhad. Ari vermeld daarbij dat als je je ogen stijfdicht houdt en in zijn oksel ruikt, dan is daar even een hele lichte hint van Jules. Ergens is het herkenbaar en ergens is het ook zo mooi, dat een kledingstuk puur dat alles beschrijft. De “B” van bureau met echt de meest wonderbaarlijke objecten die erin of erop staan, worden beschreven. Wat de reden is waarom hij uiteindelijk zijn nagels is ging lakken, echt een geweldig verhaal. Of bij de vraag aan haar vader hoe hij zich voelt zonder speed, hoor je het hem bijna gewoon zeggen. Die heerlijke Rotterdamse nuchterheid: “Het leven zonder speed is gewoon saaier”. Bij het verhaal over het briefje van Jimi Hendrix begin je eerst te twijfelen, zou het echt waar zijn? Het zijn allemaal unieke momentopnames van Jules Deelder die vastgelegd zijn in puur zijn eigenaardige maar ook gewone spullen en samen met Ari stap je even terug in de tijd.

Ari Deelder is schrijver, film- en theatermaker en dj. Ze werkte jaren met haar vader samen in de Deelder B.V.

Eigenlijk moet ik niet teveel over dit boek vertellen, je moet het zelf gewoon lezen en ervaren. Al ben ik wel van mening, dat je het stukje voor stukje zou moeten lezen en niet in één keer uit. Al maakt Ari je het daarin best wel moeilijk, want met de soms bijzondere of unieke verhalen wekt ze zeker je nieuwsgierigheid naar meer op. Alle items hebben hun eigen verhaal, die echt fascinerend zijn om te lezen. Soms wordt er puur verteld wat het item is of waar het van gemaakt is, maar soms is het ook hoe Ari het zag of ondervond. Er staan verhalen in die je misschien al kent van Jules, maar ook zeker nog onbekende verhalen. “ABCDeelder” is echt een prachtig en uniek boek over Jules Deelder, zeker voor de Deelder fans is dit echt een “Must Have”.

Bij het gedicht wat Jules voor Ari heeft geschreven, wat overigens echt een prachtig gedicht is. Vond ik in het AD bij een interview over haar boek ABCDeelder haar reactie erover:

“Wat ik wel mooi vind: sommige gedichten hebben na zijn dood een andere betekenis gekregen. Zoals Voor Ari, dat hij op mijn tweede schreef. Omdat veel mensen dat omarmden, voelde het niet voor mij persoonlijk. Nu wel. Het is nu een troostend bericht geworden, van een vader die zegt: je hebt zelf de macht anderen je niet te laten kwetsen. Om heftige, verschrikkelijke dingen te doorstaan. Een troostende gedachte van iemand die het zelf had meegemaakt”. 

Die vond ik zo mooi en zo herkenbaar in beide gevallen (kind/ouder), dat ik gewoon vond dat het erbij moest staan.

Uitgeverij: De Bezige Bij
ISBN:9789403170411
Aantal pagina’s: 112
Prijs: € 22,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.