Blow up 1967 – Fred van der Wal

Gepubliceerd op

blow-up-1967Ruim zestig pagina’s over de jaren zestig, de tijd van kunst, cultuur en vrije seks. Een tijd die beeldend kunstenaar Fred van der Wal inspireert tot het maken van zijn surrealistische teken- en schilderwerken, en met succes! Hij wordt vaste exposant van Galerie Mokum.
Op zijn levenspad komt de kunstenaar diverse mensen tegen die hem inspireren, aanzetten tot denken of gewoon voor een bijzonder contact zorgen. Blow Up 1967 is het autobiografische verhaal van de kunstenaar over zijn belevenissen in deze bijzondere, boeiende en soms heftige tijd.

In Blow Up 1967 neemt beeldend kunstenaar Fred van der Wal je mee naar de zestiger jaren. Fred woont en werk in Amsterdam en is een kind van de pop en beat cultuur. Hij stond destijds midden in het leven van kunst, cultuur en vrije seks en beleeft, ervaart en experimenteert met wat op zijn pad komt. Zijn schilderijen en tekeningen zijn een hit, hij volgt niet wat ‘in’ is, maar gaat puur op zijn eigen kunstenaarsgevoel af. En met succes, want zijn kunst hangt op meer dan driehonderdvijftig tentoonstellingen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Amerika.

In de liefde gaat het Fred een stuk minder goed af. Zijn grote liefde Alice, met wie hij een relatie heeft, besluit de relatie stop te zetten. Alice is zwaar gereformeerd en ziet in hem en de relatie geen toekomst. Zo’n foute man die smerige literatuur leest en rare ideeën heeft, ze gaat liever voor een keurige ambtenaar en wordt zelf een net zo keurige onderwijzeres. Als Fred na hun breuk ziek wordt komt ze nog eenmaal langs om hem de les te lezen. Het zal nooit wat met hem worden. Het kost Fred veel moeite de verbroken relatie een plekje te geven. Maar gelukkig komen er meer vrouwen langs die Fred weten te boeien, als is het maar voor korte tijd. Ook Cat speelt een bijzondere rol in zijn leven. Een sterke vrouw, althans dat wil ze doen voorkomen. Maat ook zij vertrekt uit het leven van de kunstenaar. Fred gaat gestaag verder zijn eigen gang en gaandeweg passeren er vele interessante mensen, mannen én vrouwen, zijn pad.

Blow Up 1967 valt in het genre proza en dat klopt helemaal. Het verhaal is dramatisch, soms poëtisch geschreven. Aan de andere kant ook ruw en recht voor zijn raap. Precies zoals de kunstenaar zichzelf presenteert. Hij lijkt lak aan alles en iedereen te hebben, volgt zijn eigen intuïtie en trekt zich weinig aan van de gevestigde orde. Een bijzonder, haast fascinerend boek zou ik bijna zeggen. Door de soms letterlijke schrijfstijl leer je de hoofdpersoon kennen als een eenvoudige man, maar vergis je niet. Waar een ander deze hobbeltjes in het boek schrijffouten zou noemen, kun je ook zeggen dat juist dit het boek nét een beetje extra geeft. Woorden als plestik en otobiografie passen helemaal in het plaatje. Hetzelfde geldt voor de benaming transsekjuweel. Toch een bijzondere benadering, van het verhaal én van het leven van de kunstenaar. Bijzonder is dat hij zich, soms letterlijk, bloot geeft, maar aan de andere kant een mysterieus persoon lijkt. Een bijzonder boek, dat Blow up 1967!

Uitgeverij: De Wilg
ISNB: 9789492451071
64 pagina’s
Prijs: € 19,95 (via Pumbo)
Kijk voor meer informatie op https://fredvanderwal.wordpress.com/

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.