Dagboek van een getuige – Astrid Hollleeder

Gepubliceerd op

9789048843510
Na het verpletterende – en megasuccesvolle – boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats.

Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met ‘gewone’ getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder.

Het meest bizarre en hetgeen waar mijn haren recht van overeind gaan staan is de laksheid van OM en de beveiliging. Het OM vindt dat de verklaringen gebruikt kunnen en móeten worden en beloofd veiligheid aan Astrid en de anderen. Die belofte geldt blijkbaar alleen maar totdat de getuigenissen openbaar gemaakt zijn want wanneer de zusters vragen wat de beveiliging en mogelijkheden zijn krijgen ze de kous op hun kop. Bar weinig kan er gedaan worden, een ander kenteken? Kunnen ze niet regelen, een veilige andere woning? Kunnen ze niet regelen en aan de beveiliging die wél gegeven word schort ook meer dan genoeg. Kortom je vraagt je toch af waar het heen moet met dit land en zijn inwoners als justitie hun belangrijkste en grootste bronnen al niet eens beschermt. In niks worden ze tegemoet gekomen want (Zo zegt justitie) ‘dan zou de verdediging kunnen beweren dat jullie worden beloond voor het afleggen van jullie verklaring’. Ze laat heel duidelijk zien (en dat verteld ze ook) dat ze geluk heeft dat ze een buffer heeft en inkomsten van haar vorige boek ‘Judas’ want als normale burger zonder buffer of achterban ben je aan de goden overgeleverd als getuige. Wat ik ontzettend apart vind(na al die jaren van angst) is de loyaliteit die Astrid nog steeds heeft naar haar broer toe. Je leest hoe sterk de kinderen en kleinkinderen zijn, hoe zwaar moeder het heeft maar ook hoe Astrid omgaat met het feit dat ze haar leven niet zeker is. Dit boek van Astrid intrigeert mij nog meer dan Judas, omdat je hierin echt te lezen krijgt hoe het leven haar nu vergaat. Wat Astrid ervoor over heeft om nog een beetje normaal te kunnen leven en vooral wat ze moet laten om nog een beetje normaal te kunnen leven. Vreselijk om te lezen dat een crimineel zoveel macht heeft in dit land, dat een getuige zoveel kwijt raakt dat de dood bijna een zegen zou zijn.

Uitgeverij: Lebowski Publishers
ISBN: 9789048843510
Pagina’s: 272
Prijs: € 19,99

[bol_product_links block_id=”bol_5a003b5bce6cb_selected-products” products=”9200000084292478″ name=”dagboek van een getuige” sub_id=”Astrid Holleeder” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.