De straatvechter – Robert Moszkowicz

Gepubliceerd op

R.moszkowicz

Hij is een Moszkowicz; en misschien wel de meest briljante van allemaal.
Robert Moszkowicz bouwde meerdere goedlopende advocatenpraktijken op en wordt geroemd om zijn juridische kennis. Toch kent zijn leven ook diepe dalen.
In De straatvechter vertelt hij zijn verhaal; Over het faillissement van zijn kantoor, zijn vier echtgenotes en dertien kinderen (waarvan er vier zijn overleden) en zijn strijd tegen een heroïneverslaving.
Uiteraard komt ook het roemruchte juristengeslacht Moszkowicz aan bod.Voor het eerst krijgen we een blik achter de schermen van deze disfunctionele familie. Denk aan de trucjes die zijn broer Bram heeft uitgehaald, de boter op het hoofd van de Orde van Advocaten en alle manieren waarop Moszkowicz” vakgenoten hun inkomsten kunstmatig vergroten met medeweten van de rechtbanken.
De straatvechter zal voor de nodige opschudding zorgen in de juridische wereld – om over de familie Moszkowicz maar te zwijgen.

Wat je in dit relaas te lezen krijgt is op zijn zachts gezegd bijzonder te noemen. Zoveel ellende, vrouwen en achterbaksheid is bijna niet voor te stellen.
Wat vooral naar voren komt is de liefde die Robert voor vrouwen heeft; zijn eerste vrouw bedriegt hij met de secretaresse die vervolgens weer ingeruild wordt voor een andere dame waar hij zijn hart aan verliest, en zo gaat het vaker. Na vier echtgenotes heeft Robert dertien kinderen op de wereld gezet waarvan er vier zijn overleden.

Wat een groot deel van het boek in beslag neemt is zijn verhaal over zijn heroïneverslaving.
Deze verslaving begint wanneer hij Ilse ontmoet die aan heroïne verslaafd is en Robert is van mening dat je alleen iemand kunt helpen afkicken als je zelf weet wat het gebruiken ervan inhoud. Na deze ene keer gebruiken is hij verloren en raakt daadwerkelijk verslaafd.
Door zijn goedlopende advocatenkantoor kan hij deze verslaving helaas makkelijk bekostigen, tot ook dat verkeerd gaat en hij alles kwijt raakt.

De familiebanden zijn een rode draad door het boek heen die je elke keer weer verbaasd.
Zijn vader die door zijn eigen jeugd geen normale liefdevolle band met zijn kinderen aangaat, zijn broers die achter zijn rug om dingen met vaderlief bekokstoven tégen Robert omdat zijn praktijk zo goed loopt en dat natuurlijk nooit de bedoeling was van ‘de underdog’ van de familie. Zijn vader die het ene moment toenadering zoekt en beloftes doet om die het volgende moment weer in te trekken en ga zo nog maar even door.

Het boek is geen literair hoogstandje maar een boek dat lekker vlot en soms met humor is geschreven en dat iedereen kan lezen zonder dat je je er doorheen moet zien te worstelen.
Je krijgt door dit boek een mooi kijkje in de bekendste maar ook beruchte Moszkowicz familie.

Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9000334896
Prijs: € 19,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.