Superhelden.nl – Marcel van Driel

Gepubliceerd op

9200000011128012

Overal op de wereld spelen kinderen Superhelden.nl. Alleen de allerbeste spelers mogen door naar de geheime levels op het virtuele eiland Pala. Maar niemand weet dat het eiland echt bestaat. Niemand weet dat de allerbeste spelers worden ontvoerd en op Pala tegen hun wil worden opgeleid tot superspion. Afgestudeerde spionnen heten Superhelden en worden op internationale missies gestuurd. Alleen de mysterieuze leider Mr. Oz weet wat het einddoel is. Sinds haar vaders zelfmoord doet de veertienjarige Iris niets anders dan gamen. Haar lievelingsgame is Superhelden.nl, waar ze de ene highscore na de andere haalt. Superhelden Alex en Fiber worden naar Nederland gestuurd om Iris te ontvoeren. Maar zelfs zij weten niet wat Mr. Oz’ plannen met Iris zijn. Want Iris is uitzonderlijk getalenteerd, zelfs voor een Superheld…Iris ontvangt het spel Superhelden.nl van haar broer en is al snel verslaafd. Zonder moeite doorloopt zij de levels, mede omdat gamen voor haar een vlucht is van de werkelijkheid. Na haar vaders zelfmoord is het gezin niet meer zoals het was. Haar broer, waarmee ze vroeger twee handen op één buik was, is ervandoor en zoekt weinig tot geen contact met het gezin. Dat komt tot een dieptepunt als Iris en haar moeder te horen krijgen dat haar broer in Frankrijk is opgepakt; hij zou een terroristische aanslag hebben gepleegd.
Op vrijwel hetzelfde moment is Iris bij het laatste level aangekomen waar ze te horen krijgt dat ze binnen 24 uur een smartphone moet bemachtigen, dan kan zij haar broer vrij krijgen. Ondanks dat Iris ervan schrikt dat de spelmakers haar naam kennen en weten van haar broer, besluit zij hier op in te gaan. Als ze eenmaal een telefoon bemachtigd heeft, begint de echte test. Ergens in Utrecht is een bom verborgen. Weet zij deze op tijd te ontmantelen, dan komt haar broer vrij. Lukt het haar niet, dan zullen er veel doden vallen. Een race tegen de klok begint. Wat Iris echter nog niet weet, is dat zij op Pala terecht zal komen als het haar lukt om te slagen voor deze test.
Waar veel boeken zeggen gelijkenissen te hebben met de Hongerspelen, doet Superhelden.nl daadwerkelijk aan deze spannende reeks denken. Toch weet Van Driel zich te onderscheiden door met een ander en zeer origineel verhaal op de proppen te komen waarin een game ineens werkelijkheid wordt. Met een sneltreinvaart race je, samen met de personages, van station naar station waar ontroerende, spannende en misselijkmakende gebeurtenissen plaatsvinden. Het is dan ook onmogelijk om het boek weg te leggen, mede omdat de personages levensecht omschreven worden en de gebeurtenissen in filmische stijl zijn beschreven. Het zou mij dan ook niets verbazen als Superhelden.nl verfilmd gaat worden. Grappig weetje: de auteur verwijst regelmatig naar bekende films en heeft daar duidelijk inspiratie uit gehaald.

Waarin Van Driel zich ook onderscheidt is zijn gave om een verhaal te schrijven die het Nederlandse niveau van YA overstijgt. De absurde situaties, pakkende dialogen en een plot waar je U tegen zegt maken het geheel af. Een absolute aanrader voor liefhebbers van YA.
Uitgever: De Fontein
Prijs: 9,99

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.