Doorbraak – Jack Andraka & Matthew Lysiak

Gepubliceerd op

doorbraakcvrvoorpr

‘Ontzettend mooi verhaal over een jongen die iets wil betekenen in de wereld en dit ook voor elkaar krijgt’

Doorbraak is de bijzondere autobiografie van Jack Andraka. Jack was pas 15 jaar toen hij een betaalbare test uitvond om alvleesklierkanker, eierstokkanker en longkanker vroeg te kunnen detecteren. Jacks verhaal gaat niet alleen over zijn internationale succes; het gaat ook over pesten, depressie en doorzettingsvermogen om dit het hoofd te bieden. Hij inspireert jonge mensen om hun dromen achterna te gaan en om te vechten om serieus genomen te worden. Bij elk hoofdstuk is een wetenschappelijk doe-het-zelf experiment toegevoegd. Dit maakt Doorbraak een perfect boek voor iedereen die graag nieuwe dingen ontdekt. Jacks verhaal zal zijn generatie laten zien dat we allemaal de wereld kunnen veranderen zolang we maar het lef hebben om het te proberen.

Jack komt uit een creatief en intelligent gezin. En vanaf het moment dat Jack drie jaar is en hij van zijn vader een model rivier voor zijn verjaardag krijgt is hij geïnteresseerd in wetenschappelijke vraagstukken en experimenten. Wanneer Jack op elf jarige leeftijd en vriendinnetje krijgt, Logan, merkt hij al dat er iets ‘niet aan hem klopt’ hij heeft lol met haar en vind het leuk om bij haar te zijn maar meer ook niet. Hij vraagt zich af wat er mis met hem is want ze is mooi slim en leuk. Jack doet mee aan een wetenschapsbeurs en wint tot zijn grote verbazing. Dat gaf hem de drive om door te gaan met wetenschappelijke uitvindingen. In grade 7 wanneer jack twaalf is begint het pesten en de vernederingen, omdat hij erachter komt dat hij homo is, tot overmaat van ramp doet hij een zelfmoordpoging die (gelukkig) mislukt. Hij gaat daarna evengoed op wiskunde kamp waar hij goede raad krijgt van een begeleider daar die zelf ook homo is.

Jack is nog maar veertien wanneer hij besluit zijn intelligentie te gebruiken voor iets dat hij belangrijk vind, onderzoek naar betere behandelingen tegen alvleesklier kanker. Deze droom om dit uit te vinden is gekomen nadat zijn ‘oom’ Ted hieraan is overleden. Wanneer hij begint aan zijn onderzoeken ontdekt hij gaandeweg dat hij niet moet zoeken naar een betere behandeling maar dat hij iets moet vinden om alvleesklier kanker in een vroegtijdig stadium te ontdekken zodat de artsen er sneller bij zijn en er op die manier minder mensen aan deze vreselijke ziekte overlijden. Ook wil hij dat deze onderzoeken op een veel goedkopere en mensvriendelijke manier gedaan kunnen worden, dus gaat hij verder met experimenteren om dààr iets op te vinden. Toch word hij behoorlijk tegengewerkt omdat niemand er echt in geloofd dat zo’n jonge jongen zoiets wezenlijks kan uitvinden, zijn ouders steunen hem daarentegen onvoorwaardelijk en bekostigen de dingen die hij nodig heeft voor zijn onderzoeken. Maar ondanks al het ongeloof en gebrek aan vertrouwen gaat Jack door, hij geeft niet op, hij wéét dat hij het voor elkaar gaat krijgen al is het het laatste dat hij doet. Al zijn onderzoeken doet hij in de kelder van zijn ouderlijk huis en wanneer hij niet verder kan in zijn kelder omdat hij een laboratorium nodig heeft verstuurd hij honderden e-mails naar vooraanstaande instituten met de vraag of hij voor zijn onderzoeken hun lab mag gebruiken. Hij krijgt afwijzing na afwijzing, tot die ene mail van Dr. Anirban Maitra van het Johns Hopkins in Baltimore, een van de grootste op het gebied van onderzoek naar alvleesklier kanker. Vanaf dat moment gaan zijn onderzoeken soms moeizaam en ronduit frustrerend maar hij geeft niet op en op een gegeven moment bereikt hij zijn doorbraak. Hij wint prijs na prijs, doet interviews over zijn methode en wie hij is en komt langzaamaan onder zijn deken van depressie vandaan.

Dit is een ontzettend inspirerend, mooi, emotioneel en duidelijk verhaal over een jonge jongen die ontzettend intelligent is en met zichzelf in de knoop zit. Jack verteld alles over hoe zijn leven eruit heeft gezien voordat hij dingen bereikte en hoe het nu gaat. Ik zal niet de enige zijn die geen verstand heeft van bijvoorbeeld nanodeeltjes of antilichamen maar Jack verteld in zijn verhaal heel mooi en heel duidelijk over zijn wetenschappelijke ontdekkingen op zo’n manier dat het interessant is om te lezen en je het ook nog redelijk kunt volgen, en dat vind ik ontzettend knap. Hij verteld over wat pesten met hem gedaan heeft, hoe het hem gebroken heeft maar ook hoe het hem in zekere zin gesterkt heeft. Wanneer jack de Gorden.E. Moore Award 2012 (de belangrijkste prijs van de Intel science and engineering competition) wint schoten de tranen in mijn ogen, dit stuk is zo innemend en mooi geschreven dat je wel trots op jack moet zijn en de foto die erbij hoort zegt meer dan duizend woorden. Achterin het boek staan de verschillende “grades” die in Amerika de klassen en leeftijden aanduiden en wat die in Nederland zijn (bijvoorbeeld 7th grade is in Nederland de brugklas, leeftijd 12). Ook staan achterin het boek experimenten die je zelf kunt doen maar wel met de waarschuwing alle veiligheid in acht te nemen en eventueel je ouders om toestemming te vragen en dat vind ik echt een mooi slotdeel van een boek als deze. Op de cover zie je een trotse Jack staan en wanneer je dit verhaal leest kun je bijna niet anders dan trots op hem zijn, hoe die jongen belangrijke dingen heeft uitgevonden en heeft doorgezet waar elke tiener op zou geven is bewonderenswaardig. Een ontzettend mooi boek over een bevlogen jongen die iets wil betekenen in de wereld, en dat gaat hem aardig goed af.

Uitgeverij: Kluitman
ISBN: 9789020649314
Pagina’s: 256
Prijs: € 16,99

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.