Dubbel Spion – Peter van Wermeskerken

Gepubliceerd op

Dubbel SpionEen makkelijk te lezen en spannend boek, dat Peter van Wermeskerken schreef over zijn ervaringen als dubbelspion tussen Nederland en Oost-Duitsland van maart 1967 tot september 1970.
De Oost-Duitse spionagedienst worf hem aan toen hij na de voetbalwedstrijd Dukla Praag – Ajax zijn vriendin in Chemnitz bezocht. Wellicht mede door de vele fouten die hij welgemoed maakte en zeker door de prima begeleiding van de BVD is hij nooit gesnapt. Daar waren zijn moeder en anderen in zijn directe omgeving bang voor.

In Dubbel Spion neem oud journalist Peter van Wermeskerken je mee naar zijn verleden als spion. Zijn avontuur begint wanneer hij na afloop van een voetbalwedstrijd naar zijn vriendin in Chemnitz gaat. Hij werkt als journalist, maar beland dankzij de Oost-Duitse spionagedienst midden in de Koude Oorlog, waar hij als spion alias westerse informant tussen Nederland en Duitsland gaat werken. Terug in Nederland wendt Peter zich tot de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Ook zij zien een mogelijkheid om via Peter aan de nodige informatie te komen en zo is de dubbel spion geboren. Drie jaar lang werkt Peter als dubbel spion en krijgt te maken met inlichtingendiensten van beide kanten, maar ook functionarissen en andere hooggeplaatste personen. Zijn acties gaan niet altijd even foutloos, maar mede door de begeleiding van de BVD is Peter nooit ontmaskerd als spion.

Dubbel Spion is om te beginnen vooral een veelzijdig boek. Het verhaal geeft je een hele mooie kijk in de wereld van echte spionage en hoe dat allemaal in zijn werk gaat. Hoe gaat dat met het overbrengen en lospeuteren van informatie en hoe werkt dat bij de inlichtingendiensten. Dat aspect is zeker interessant te noemen. Daarnaast is het een spannend verhaal want het is ongelooflijk waar Peter als spion in verzeild raakt. De manier waarop dit wordt verteld is erg prettig. De spanning blijft in het verhaal, maar ook humor ontbreekt niet. Doordat Peter zijn belevenissen op boeiende en begrijpelijke wijze vertelt is Dubbel Spion maar moeilijk weg te leggen, keer op keer ben je benieuwd of alles goed af zal lopen. Naast een boek vol bijzondere informatie is Dubbel Spion ook gewoon een spannend verhaal met humoristische ondertoon. Heerlijk om te lezen en je mee te laten trekken in de belevenissen van een échte spion.

Uitgeverij: P&M Privatverlag
ISBN: 9783000427381
188 pagina’s
Prijs: € 9,95/e-book € 4,99

 

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.