Janis, haar leven en muziek – Holly George – Warren

Gepubliceerd op

Janis Joplin was zowel een muzikale pionier als een rebel die de grenzen van gender en seksualiteit verlegde, lang voor dit sociaal aanvaardbaar was. Als kind al viel ze, als nieuwsgierige tomboy, op in haar conservatieve oliestadje. Op de middelbare school werd ze met de nek aangekeken door haar leeftijdsgenoten vanwege haar liefde voor de beatgeneratie en haar progressieve opvattingen over ras. Janis Joplin was als onbezonnen, gepassioneerde ziel gedoemd ten onder te gaan aan de roem. Ze was gevoelig en zoekende, wilde trouwen en zich settelen – maar kon of deed dat niet. Ze was een Texaanse die ernaar verlangde Texas te ontvluchten maar er nooit helemaal van kon loskomen – zelfs niet toen ze in San Francisco het icoon van de tegencultuur was geworden.


JANIS is geschreven door Holly George-Warren, een van de meest gewaardeerde kroniekschrijvers van de Amerikaanse muziekgeschiedenis, die sprak met Janis Joplins familie, vrienden en bandleden, en toegang kreeg tot archieven en lang verloren gewaande interviews. Een compleet portret van een opmerkelijke artiest.

Janis’ leven is compleet veranderd door haar optreden in ’67 in Monterey met ‘Big Brother and the holding company’ de band waar ze haar echte carrière mee begon, na vijf nummers wist ineens iedereen wie Janis was met haar rauwe stemgeluid en eigenaardige nog niet compleet geaccepteerde kledingstijl. De somberheid door haar eenzaamheid heeft haar altijd achtervolgt en haar verslaving aan alcohol en drugs maakte het er zeker niet beter op. Op 20 oktober 1936 trouwden Janis’ ouders en zes maanden na de aanval op Pearl Harbor vond Seth, Janis’ vader, het ‘wel tof om een gezin te stichtten’ met zijn Dorothy, Janis’ moeder. En zo geschiedde, op 19 januari 1943 in Port Arthur werd Janis Lynn Joplin geboren. Een makkelijke lieve baby die kroop met zes maanden en liep voor haar eerste levensjaar. Ze was gek op haar vader die ze steevast verwelkomde wanneer hij thuiskwam na een dag hard werken. Janis’ moeder was een ontzettend toegewijde moeder en wilde er alles aan doen om Janis als klein meisje alles te geven dat zij nooit heeft gehad. Janis gedroeg zich al van jongs af aan als zoon van Seth en had een heel goede band met haar vader, maar toen hij zijn eerste échte zoon kreeg, Michael, viel meteen de intimiteit tussen vader en dochter voor een groot deel weg wat Janis veel pijn heeft gedaan.  De Waller creek boys vroegen Janis om in hun bandje te komen en dat werd haar eerste bandje ooit. Janis was een ware blues geleerde, ze wist zoveel en ze leerde zichzelf ook bepaalde zangtechnieken te gebruiken waardoor haar geluid zo uniek was. Een van Janis’ eerste zelfgeschreven nummers ging over het kansloze verdrinken van verdriet, ‘what good can drinkin’ do’.  Een stap die nodig was om Janis haar carrière verder te helpen zou uiteindelijk de slechtste beslissing ooit blijken (naar mijn mening), haar vertrek uit Big Brothers and the Holding Company.

Wanneer ik Janis zie of hoor ben ik blij en verdrietig tegelijk, blij omdat ik deze vrouw zo mooi vind en verdrietig omdat ze er niet meer is. Janis is mijn idool, waarom? Janis was wie ze wilde zijn (of althans wie ze dacht dat ze wilde zijn), ook al deed ze zichzelf daarmee juist de meeste pijn. Ze leefde zich zoals zij wilde en gedroeg zich zoals zij wilde, totdat ze gepest en geprovoceerd werd en haar aparte gedrag ging veranderen naar gedragingen die anderen in haar zagen. Deze vrouw heeft van jongs af aan zoveel pijn en leed gekend, vaak door haar eigen gedag, maar bijna net zo vaak door mensen om haar heen. Haar uiterlijk en stem doen de emoties in mijn hart kolken tot een ontregeld zootje, liefde, verdriet, emotie alles zit in haar stem en in haar ogen. Het enige boek in mijn leven dat ik keer op keer op keer heb gelezen (Ik denk wel 8 keer) is ‘Pearl’ uit het jaar 1992, dus toen ik zag dat dit boek eraan kwam kon ik mijzelf bijna niet in bedwang houden van genot. Wat geweldig, een nieuw boek over Janis, nog meer van deze prachtige vrouw ontdekken. De cover van dit boek is simpel en prachtig tegelijk, een foto van Janis in al haar pracht, een oude wijze maar ontzettend eenzame ziel zie je in de ogen van een jonge vrouw genaamd Janis Joplin. Bovenaan elk hoofdstuk staan uitspraken/quotes van Janis zelf, sommige zijn grappig andere weer wat verdrietiger, maar alles dat Janis doet of zegt gaat dieper dan de woorden die er werkelijk staan. Het is fijn geschreven en je vliegt daardoor door het boek heen, wat ik wel ontzettend vervelend en eigenlijk ook heel erg onnodig vind, is dat er in veel stukken tekst het &teken staat in plaats van het normale geschreven woord ‘en’, waarschijnlijk om de werkelijke brieven van Janis na te bootsen in het boek, maar het was een rare verrassing, zeker omdat het niet constant is, het leest ook zeer vervelend want een normale zin lees je gewoon in een stuk door en als er dan ineens een teken tussen staat stagneer je. Wat ik persoonlijk wel erg mis is een boek als deze is een foto katern, het leven van Janis laten zien is net zo indrukwekkend als het vertellen ervan, misschien nog wel indrukwekkender omdat Janis haar eigen aparte ik was die prachtig is om te zien. Een ontzettend mooi geschreven biografie over een prachtige vrouw met een strot als geen ander en een vreselijke en vooral onnodige dood op het eind. Ook het nawoord is zeker het lezen waard, zo kom je erachter hoeveel mensen zich voor Holly hebben opengesteld om dit boek tot een fantastische biografie te brengen.

Uitgeverij: Overamstel / Arcade
ISBN: 9789048837250
Pagina’s: 366
Prijs: € 24,99

[bol_product_links block_id=”bol_5e3c3c3356a86_selected-products” products=”9200000122248743″ name=”Janis, haar leven en muziek” sub_id=”Holly George – Warren” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geschreven door

Contact Info

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.